Mike Pompeo, despre atacul cibernetic asupra agenţiilor şi companiilor din SUA: Putem spune destul de clar că ruşii sunt implicaţi

Mike Pompeo, despre atacul cibernetic asupra agenţiilor şi companiilor din SUA: Putem spune destul de clar că ruşii sunt implicaţi

Secretarul de stat american Mike Pompeo FOTO EPA-EFE

Secretarul de stat Mike Pompeo a declarat vineri în cadrul unui interviu că există indicii destul de clare că Rusia se află în spatele atacului cibernetic ce a afectat agenţii guvernamentale şi corporaţii americane, între care şi companii de securitate informatică.

Ştiri pe aceeaşi temă

În cadrul unui interviu acordat pentru Mark Levin Show, Mike Pompeo a spus că atacul cibernetic poartă marca unui „ efort considerabil şi cred că e cazul să putem afirma destul de clar că ruşii sunt angajaţi într-o atare activitate”.

„Nu pot spune mai multe în momentul de faţă pentru că analizăm despre ce este vorba şi apoi cu siguranţă unele informaţii vor rămâne clasificate.
 
Putem spune însă că este un efort semnificativ de a folosi un program extern de software astfel încât să fie introdus un cod în sistemele guvernamentale şi, după câte se pare, şi în sistemele unor companii private, dar şi a altor companii şi guverne din întreaga lume”.
 
Potrivit NBC News, întrebat dacă preşedintele Donald Trump va exprima o poziţie publică în cursul investigaţiei, Pompeo a răspuns că în anumite situaţii „acţiunea mai înţeleaptă pentru a-i proteja pe americanii este continuarea muncii cu calm şi apărarea libertăţii”.
 
FireEye, o companie importantă de securitate informatică, a dezvăluit luna aceasta un atac cibernetic amplu efectuat cu ajutorul programului Orion al companiei SolarWinds. CEO-ul FireEye Kevin Mandia l-a numit într-o postare pe blogul companiei „un atac din partea unei naţiuni dispunând de capacităţi ofensive de top”. Ulterior, acesta a precizat că obiectul principal al hackerilor a părut a fi fost un efort de a sustrage informaţii de la clienţii guvernamentali.
 
Divizia de investigaţii a FBI a confirmat că indiciile preliminare sugerează un „un nivel sofisticat superior consistent cu o acţiune din partea unui stat”.
 
Hackerii au pătruns în reţelele informatice după ce au piratat mai întâi SolarWinds o companie din Austin care oferă servicii de tehnologie pentru aproape 20.000 de clienţi din întrega lume, inclusiv agenţii guvernamentale şi corporaţii.
 
Experţii în securitate au specificat că a fost vorba de un atac prin lanţul de distribuţie.
 
Atacul a fost demarat în luna martie şi a afectat inclusiv firme ce oferă soluţii de securitate.

Potrivit CNN, oficialii americani din structurile de monitorizare a infrastructurii informatice a guvernului au observat unele activităţi suspicioase în urmă cu mai multe luni, dar nu descoperit dovezi clare ale unui atac, potrivit a trei surse familiare cu situaţia.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările