INFOGRAFIE Jihadiştii din Irak ameninţă: „Vom ridica steagul lui Allah pe Casa Albă!”

INFOGRAFIE Jihadiştii din Irak ameninţă: „Vom ridica steagul lui Allah pe Casa Albă!”

Jihadiştii din Irak îi numesc laşi pe americani pentru că nu luptă cu ei cu arma-n mână. FOTO Reuters

„Spun Americii că s-a înfiinţat Califatul Islamic. Nu fiţi laşi atacându-ne cu drone. În schimb, trimiteţi soldaţi, cei pe care i-am umilit în Irak. Îi vom umili peste tot. Cu ajutorul lui Allah, vom ridica steagul său în Casa Albă!”. Avertismentul sinistru a fost transmis de Abu Mosa, un purtător de cuvânt al Statului Islamic, gruparea teroristă care a făcut ravagii în Irak.

Ştiri pe aceeaşi temă

Statele Unite ale Americii au reluat recent atacurile aeriene asupra jihadiştilor din Irak, operaţiuni la care renunţaseră de câţiva ani, însă la care au fost nevoiţi să recurgă după avansul galopant al grupării teroriste Statul Islamic (fostă Statul Islamic din Irak şi Siria - SIIS), care a reuşit să caputureze partea de nord a Irakului şi a declarat un „califat islamic” în regiune. 
 
Într-un interviu acordat jurnaliştilor VICE imediat după reluarea acestor atacuri aeriene, Abu Mosa ameninţă că jihadiştii vor ajunge până la Washington, în contextul în care gruparea afiliată al-Qaeda a publicat deja diverse hărţi din care reiese că visul final este extinderea califatului în toată lumea arabă, dar şi Europa. 
 
„Noi, musulmanii, suntem cei care vor instaurarea sharia (legea fundamentalistă a islamului - n.r.) aici, pe acest pământ. Jur în faţa lui Dumnezeu, singurul Dumnezeu, că sharia nu putea fi stabilită aici fără arma în mână”, le explică un alt lider jihadist jurnaliştilor de la VICE, al căror reportaj poate fi urmărit aici. 
 
 
Jihadiştii au demarat, în iunie, o puternică ofensivă asupra Irakului, reuşind să captureze mai multe oraşe-cheie, precum şi rafinării petroliere şi puncte de frontieră cu Siria. Gruparea susţine că a înfiinţat un califat în regiune - pe care-l numeşte simplu Statul Islamic - şi care s-ar întinde în nordul Irakului şi Siria. 
 
Iniţial, gruparea Statul Islamic în Irak şi Siria sau Statul Islamic în Irak şi Levant era considerată un afiliat al reţelei al-Qaeda, însă violenţa ultimelor luni i-a determinat pe ideologii grupării fondate de Osama bin Laden să se dezică de SIIS. 
 
Iordanianul Abu Muhammad al-Maqdisi, considerat unul dintre principalii lideri spirituali ai grupării al-Qaeda, a catalogat drept „deviant” statul islamic declarat de SIIL (Statul Islamic în Irak şi Levant), adăugând că acesta încalcă principiilor legii sharia. Ideologul îl critică dur pe Abu Bakr al-Baghdadi, devenit între timp „califul Ibrahim”, conducătorul statului islamic. 
 
Abu Muhammad al-Maqdisi a recunoscut că declararea unui stat islamic care să şteargă toate graniţele din lumea arabă este visul tuturor jihadiştilor, însă contestă fundamentul proclamării făcute de califiul Ibrahim. „Este acest califat un refugiu pentru toţi cei vulnerabili şi un adăpost pentru orice musulman? Sau acest nume va deveni o sabie care stă deasupra capetelor musulmane care-l contrazic (pe calif - n.r.)?”, se întreabă al-Maqdisi, citat de publicaţia americană „The Daily Beast”. 
 
Venind din partea acestui cleric iordanian, critica este cu atât mai puternică, notează jurnaliştii. Abu Muhammad al-Maqdisi a fost consilierul personal al liderului al-Qaeda Abu Musab al-Zarqawi, mentorul lui al-Baghdadi. Abu Musab al-Zarqawi a fost unul dintre cei mai sângeroşi lideri al-Qaeda, care nu doar că a încurajat decapitările, ci a folosit personal acest procedeu pentru a omorî prizonierii capturaţi. 
 
Ofensiva puternică prin care SIIL a capturat practic toată partea de nord a Irakului, declarând zona califat şi proclamând înfiinţarea unui stat islamic, a fost criticată şi până acum din interiorul al-Qaeda. 
 
Pirncipalele nemulţumiri ale liderilor organizaţiei teroriste, la care SIIL este afiliată, sunt că aceasta din urmă a atras prea multă atenţie nu doar asupra ei, ci asupra tuturor organizaţiilor jihadiste. 
 
„Ceea ce a făcut califul Ibrahim acum pentru jihadul global este acelaşi efect pe care l-au avut atacurile de la 11 septembrie. Cine auzise de jihadul global pe 10 septembrie 2001? Evenimentele de acum duc totul la un nivel complet nou prin declararea acestui califat”, spune un analist al CIA, sub anonimitate. 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările