Gina Haspel a devenit prima femeie de la conducerea CIA

Gina Haspel a devenit prima femeie de la conducerea CIA

Gina Haspel FOTO EPA-EFE

Senatul american a confirmat nominalizarea Ginei Haspel la conducerea CIA, în pofida rolului său controversat în programele de torturare puse ân aplicare în urma atentatelor din 11 septembrie 2001, relatează AFP, potrivit news.ro.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Felicitări noii noastre directoare“, a reacţionat pe Twitter preşedintele american Donald Trump.

Haspel, în vârstă de 61 de ani, dintre care 33 petrecuţi în Agenţia Centrală americană de Informaţii, a fost desemnată de Donald Trump. În cursul votului, ea a fost susţinută de şase aleşi din cadrul opoziţiei democrate, obţinând 54 din cele 99 de voturi în Camera superioară a Congresului.

Anterior adjunctă a directorului agenţiei cu sediul la Langley (Virginia), ea devine astfel prima femeie care conduce CIA, succedându-i lui Mike Pompeo, numit secretar de Stat.

Ea este specializată în operaţiuni clandestine.

Candidatura sa a provocat polemică, pentru că ea a condus în 2002 o închisoare secretă a CIA în Thailanda, unde deţinuţi suspectaţi că făceau parte din reţeaua teroristă Al-Qaida erau torturaţi frecvent.

Ei au fost supuşi simulării înecului („waterboarding“), o tehnică ilegală potrivit codului militar, dar care se afla între cele autorizate de preşedintele George W. Bush după atentatele de la 11 septembrie. Ele au fost interzise definitiv de succesorul său, Barack Obama.

Audiată săptămâna trecută de Comisia Informaţiilor din Senat, însărcinată să-i valideze candidatura, ea a promis că, sub conducerea sa, CIA nu va relua acest program controversat de interogare.

Haspel a apreciat însă că programul a furnizat „informaţii de valoare“ în vederea împiedicării altor atentate.

Ea a recunoscut, de asemenea, că „tortura nu funcţionează“.

Mai mulţi aleşi, democraţi dar şi republicani, şi-au exprimat îngrijorarea faţă de această nominalizare aşteptată, care trimitea, în opinia lor, un mesaj prost despre poziţia Statelor Unite cu privire la tortură.

Mark Warner, vicepreşedintele democrat al Comisiei, s-a declarat însă convins că ea va fi capabilă să „se opună preşedintelui, dacă primeşte ordinul de a face ceva ilegal sau imoral - precum o întoarcere la tortură“.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările