Generalul Mark Milley: O invazie a Rusiei în Ucraina ar fi îngrozitoare şi s-ar solda cu un număr semnificativ de victime. Biden trimite soldaţi în Europa de Est

Generalul Mark
Milley: O invazie a Rusiei în Ucraina ar fi îngrozitoare şi s-ar solda cu un număr semnificativ de victime. Biden trimite soldaţi în Europa de Est

Generalul Mark Milley (în plan îndepărtat) şi secretarul Apărării Lloyd Austin în cadrul unei audieri private FOTO EPA-EFE

Şeful Statului Major al Armatei SUA, generalul Mark Milley, a afirmat că o invazie a Rusiei în Ucraina ar fi „îngrozitoare” şi s-ar solda cu un număr semnificativ de victime. El a descris trimiterea a 100.000 de soldaţi lângă graniţa cu Ucraina ca fiind cea mai mare mobilizare de forţe ruse de la sfârşitul Războiului Rece încoace.

Ştiri pe aceeaşi temă

Însă secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a afirmat că acest conflict poate fi evitat prin utilizarea diplomaţiei, transmite BBC, potrivit news.ro.

Rusia neagă planurile de invadare şi susţine că sprijinul SUA pentru Ucraina este o ameninţare.

La o conferinţă de presă de vineri, la Pentagon, generalul Milley a avertizat că amploarea forţelor Rusiei în apropierea graniţei sale cu Ucraina înseamnă că un atac ar avea consecinţe grave. „Dacă acest lucru s-ar dezlănţui asupra Ucrainei, ar fi foarte semnificativ şi ar duce la un mare număr de victime", a declarta Milley.

Lupta în zonele aglomerate ar fi „oribilă, ar fi groaznică", a adăugat generalul Milley.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat că SUA s-au angajat să ajute Ucraina să se apere, inclusiv prin furnizarea de mai mult armament.

„Conflictul nu este inevitabil. Mai există timp şi spaţiu pentru diplomaţie", a spus Austin, cerând preşedintelui rus Vladimir Putin să detensioneze situaţia.

„Nu există niciun motiv ca această situaţie să se transforme în conflict... El poate ordona trupelor sale să plece”, a adăugat secretarul american al Apărării.

Tot vineri, preşedintele Biden a declarat că va trimite „în curând” un număr mic de soldaţi în Europa de Est pentru a consolida prezenţa NATO în regiune. Nu a precizat unde vor fi staţionaţi şi nici când vor ajunge.

SUA a plasat deja în alertă peste 8.500 de soldaţi pentru a întări forţele NATO în estul Europei. Joe Biden a precizat că momentan nu se pune problema trimiterii militarilor americani pe teritoriul Ucrainei, care nu este membră NATO.

Joe Biden i-ar fi spus joi omologului său ucrainean Volodimir Zelenski să-şi pregătească ţara pentru o invazie a armatei ruse. Şeful Casei Albe l-ar fi avertizat pe Zelenski că o invazie este practic sigură şi să se „se pregătească pentru impact”, spune surse pentru CNN. El a spus că Kievul ar putea fi vizat de forţele ruse.

Avertismentul nu a făcut parte dintr-o informare a Casei Albe oferită după apel - iar purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională, Emily Horne, a numit informaţia primită de CNN ca fiind „neadevărată” 

„Nu este adevărat. Preşedintele Biden a spus că există o posibilitate clară ca ruşii să invadeze Ucraina în februarie. El a spus şi anterior acest lucru public şi am avertizat despre acest lucru de luni de zile. Rapoartele despre ceva mai mult sau diferit de atât sunt complet false”, a scris Horne pe Twitter.

Biden şi Zelenski au avut joi o conversaţie telefonică în timp ce Departamentul Apărării lansa un avertisment înfiorător în aceeaşi după-amiază că o invazie rusă în Ucraina „ar putea fi iminentă” pe fondul unei creşteri drastice a forţelor de luptă la graniţele fostului stat sovietic.

Preţedintele ucrainean Volodimir Zelenski a scris pe Twitter că „s-a discutat despre eforturile diplomatice recente de detensionare şi s-a convenit asupra acţiunilor comune pentru viitor. Am mulţumit preşedintelui Joe Biden pentru asistenţa militară continuă. Posibilităţi de sprijin financiar pentru Ucraina au fost de asemenea discutate”.

Potrivit unui comunicat al Casei Albe, Joe Biden i-a repetat joi omologului său ucrainean Volodimir Zelenski că Statele Unite şi aliaţii săi vor răspunde „hotărât” în cazul unei invazii ruseşti şi a vorbit despre o asistenţă economică sporită, potrivit unui comunicat de presă.

Preşedintele SUA „ia în considerare un ajutor economic suplimentar” pentru Ucraina, a mai spus Casa Albă.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările