EXCLUSIV Fost Comandant Suprem al Forţelor NATO: Urmează probleme în Moldova şi Transnistria

EXCLUSIV Fost Comandant Suprem al Forţelor NATO: Urmează probleme în Moldova şi Transnistria

Wesley Clarke, fost Comandant Suprem al Forţelor Aliate NATO. FOTO NationalJournal.com

Generalul (r) Wesley Clark, fost Comandant Suprem al Forţelor Aliate NATO,  a declarat, pentru "Adevărul", că evoluţia conflictului din Ucraina nu este întâmplătoare, ci face parte dintr-un plan de invadare a Ucrainei, elaborat de Vladimir Putin.

„Ştim că aceste acţiuni din Ucraina nu sunt spontane, ci sunt plănuite de liderii ruşi, iar asta necesită un puternic sprijin politic pentru Ucraina“, a punctat generalul (r), Wesley Clark. Totodată, el a arătat că autorităţile de la Kiev au dreptul să recurgă la „toate măsurile necesare pentru a recăpăta controlul în regiune“.

„Este un atac al ruşilor. În anumite cazuri, e vorba chiar de forţele speciale ruseşti, care au intervenit“, a mai spus generalul (r). Întrebat dacă susţine varianta unei posibile înţelegeri între Vladimir Putin şi Iulia Timoşenko, acesta a evitat să se pronunţe, în schimb a declarat că  „planul ruşilor este să ocupe Ucraina“, iar anexarea Peninsulei Crimeea este „doar o etapă“.

„A doua parte va consta în provocări din partea ruşilor care trebuie să fie urmate de reacţii ferme din partea liderilor ucraineni. În a doua parte a operaţiunii ne aşteptăm să vedem probleme în Moldova şi Transnistria“, a avertizat el.

În ce priveşte efectele directe asupra României, generalul (r) Clark a arătat că situaţia de la graniţă „afectează climatul de securitate, creează incertitudine politică şi e riscantă pentru economie“, motiv pentru care este necesar ca statele membre NATO să îşi manifeste solidaritatea.  

Generalul (r) Wesley Clark şi-a exprimat punctul de vedere personal cu privire la criza ucraineană.

 O operaţiune „antiteroristă“ a fost lansată în oraşul ucrainean Slaviansk împotriva militanţilor proruşi care ocupă sedii ale serviciilor de securitate.  Intervenţia forţelor speciale ucrainene împotriva militanţilor proruşi din estul Ucrainei s-a soldat cu morţi şi răniţi de ambele părţi, a anunţat ministrul ucrainean de Interne, Arsen Avakov. 

În acest context, secretarul general al NATO, Anders Rasmussen, a criticat Rusia că se comportă ca un adversar, nu ca partener. „Rusia are de ales. Poate să înceteze să îi mai acuze pe alţii pentru acţiunile sale, să revină la respectarea obligaţiilor internaţionale şi să înceapă reconstruirea încrederii. Altfel, riscă izolarea pe plan internaţional. Acest lucru nu este în interesul nimănui, făcând lumea mai periculoasă şi mai imprevizibilă“, a transmis  secretarul general al NATO.

Pe aceeaşi temă:
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările