Doi iranieni au fost arestaţi în Statele Unite pentru spionaj în favoarea Teheranului

Doi iranieni au fost arestaţi în Statele Unite pentru spionaj în favoarea Teheranului

FOTO Arhivă

Doi cetăţeni iranieni au fost arestaţi în Statele Unite pentru spionaj în beneficiul regimului de la Teheran, transmite AFP, care citează documente din instanţă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ahmadreza Mohammadi-Doostdar, de 38 de ani, şi Majid Ghorbani, de 59 de ani, au fost arestaţi la 9 august într-un dosar de spionaj în favoarea Iranului pe teritoriul Statelor Unite.

Cei doi bărbaţi sunt acuzaţi că au fotografiat şi filmat în secret opozanţi ai regimului de la Teheran şi instituţii evreieşti. De asemenea, ei ar fi încercat să se infiltreze în gruparea disidenţilor iranieni în exil Mujahideen-e Khalq (MEK).

Conform unor documente dezvăluite luni de un tribunal din Washington DC, Doostdar s-a deplasat în iulie 2017 la Chicago, unde agenţi americani l-au observat în timp ce fotografia Hillel Center şi Rohr Chabad House, centre ale comunităţii evreieşti. El a plecat apoi în California, unde s-ar fi întâlnit atunci pentru prima oară cu Ghorbani.

Două luni mai târziu, Ghorbani a participat la o adunare a MEK la New York şi a fotografiat persoanele prezente. A fost vizitat din nou în California de Doostdar, în decembrie.

FBI a înregistrat o parte din conversaţiile purtate de cei doi. Ghorbani a vorbit despre încercările sale de a se infiltra în MEK, în timp ce Doostdar a menţionat că i s-a ordonat să adune aceste informaţii.

Documentele mai arată că Ghorbani a mers în martie şi aprilie anul acesta în Iran pentru a informa oficiali guvernamentali în legătură cu ce a aflat despre MEK şi pentru a primi o listă cu „sarcini“.

Într-un final, în mai, el a participat, în calitate de membru al delegaţiei californiene, la o convenţie organizată de MEK la Washington şi i-a fotografiat pe participanţi.

Doostdar şi Ghorbani sunt inculpaţi că au acţionat în calitate de agenţi nedeclaraţi şi au prestat pentru Guvernul iranian încălcând sancţiunile.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările