Decizie cu iz de teorie a conspiraţiei. Congresul american investighează dacă Pentagonul a folosit căpuşe şi alte insecte infectate ca arme biologice

Decizie cu iz de teorie a conspiraţiei. Congresul american investighează dacă Pentagonul a folosit căpuşe şi alte insecte infectate ca arme biologice

Cladirea Pentagonului FOTO Getty Images

În urma unei decizii adoptate de Camera Reprezentanţilor, Pentagonul este somat să divulge publicului dacă au existat experimente prin care s-a urmărit transformarea în arme biologice a unor căpuşe infectate şi dacă acestea au fost eliberate în afara laboratorului, relatează The Independent.

Ştiri pe aceeaşi temă

Decizia vine în urma mai multor afirmaţii conform cărora cercetătorii Pentagonului ar fi infectat insecte cu diferite boli în timpul Războiului Rece pentru a studia potenţialul lor ca arme biologice. Sursa principală a acestor afirmaţii este o carte publicată la începutul anului de către Kris Newbly, care investighează istoricul activităţii Pentagonului în domeniul războiului biologic. Conform autorului, nu doar că Pentagonul a avut un vast program de cercetare care a implicat astfel de experimente, dar şi că acesta nu a fost limitat doar la studierea în laborator. Newbly sugerează o posibilă legătură între aceste experimente şi răspândirea bolii Lyme – boală infecţioasă care poate fi transmisă oamenilor prin muşcăturile căpuşelor. 

Această teorie, care poate părea ruptă din lucrări de science fiction, a fost pusă sub semnul întrebării de mai mulţi experţi, conform CBS News. Aceştia resping totul ca fiind o simplă teorie a conspiraţiei prin care guvernul federal este făcut responsabil de răspândirea bolilor purtate de căpuşe, iar agenţiile federale, precum Centrul de Control al Bolilor, sunt considerate părtaşe la muşamalizarea întregii operaţiuni prin ascunderea mai multor date privind răspândirea bolii Lyme.

Amendamentul prin care inspectorul general al Departamentului Apărării este obligat să investigheze dacă a existat un astfel de program de cercetare a fost adăugat legii de finanţare a Pentagonului de către Chris Smith, congresman din cadrul Partidului Republican. ”Inspectorul general trebuie să stabilească dacă Departamentului Apărării a experimentat cu căpuşe şi cu alte insecte între 1950 şi 1975 în vederea utilizării lor ca arme biologice”, arată amendamentul. Textul nu se opreşte doar la această cerere, ci obligă Pentagonul să divulge şi dacă ”insectele au fost eliberate în afara laboratorului din accident ori pentru că aşa cerea experimentul”.

”Avem nevoie de răspunsuri şi avem nevoie de ele acum”, a declarat Chris Smith, care este şi co-preşedinte al Grupului Congresional pentru Investigarea Bolii Lyme. Chiar dacă informaţiile pe care se bazează introducerea amendamentului de către congresmanul republican sunt contestate de unii ca fiind fabricaţii conspiraţioniste, alţi cercetători din domeniu privesc cu ochii buni amendamentul. Aceştia argumentează că orice care poate ajuta cercetarea în domeniu şi, deci, ajutorarea pacienţilor care suferă de boala Lyme este important. ”Trebuie să aflăm dacă există ceva în aceste presupuse experimente care ne poate ajuta să aflăm mai multe despre această boală pentru a putea combate mai bine răspândirea ei”, a declarat Pat Smith, preşedintă a Lyme Disease Association.

Legea de autorizarea a cheltuielilor în domeniul apărării trebuie să mai treacă şi de Senat, urmând ca apoi să se îndrepte către Casa Albă pentru a fi semnată de preşedintele Trump. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: