Biden anunţă că vrea să rivalizeze cu „noile drumuri ale mătăsii” ale Beijingului

Biden anunţă că vrea să rivalizeze cu „noile drumuri ale mătăsii” ale Beijingului

Joe Biden FOTO: Getty Images

Statele Unite vor să rivalizeze cu China şi să lanseze o iniţiativă comparabilă marilor proiecte lansate de Beijing în cadrul „noilor drumuri ale mătăsii”, anunţă preşedintele american Joe Biden, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Această iniţiativă a fost evocată vineri, într-o convorbire telefonică cu premierul britanic Boris Johnson,  precizează Biden. Acesta i-a sugerat premierului britanic să lanseze împreună o iniţiativă asemănătoare cu cea iniţită de China, care priveşte „noile drumuri ale mătăsii”, însă aceasta să fie varianta statelor democratice, pentru a ajuta populaţia „care are nevoie de ajutor”.

„Am vorbit despre China şi despre competiţia în care s-a angajat prin noile drumuri ale mătăsii”, a declarat preşedintele SUA.

„I-am sugerat să lansăm, în mare, o iniţiativă asemănătoare a statelor democratice, pentru a ajuta populaţia din lume care are nevoie de ajutor”, a mai spus şeful statului american.

Londra nu a menţionat această iniţiativă atunci când a fost prezentat sumarul conversaţiei celor doi lideri, însă a anunţat că cei doi au evocat „o acţiune semnificativă” în vederea impunerii unor sancţiuni „celor care încalcă drepturile omului” musulmanilor uiguri în Xinjiang.

Potrivit unor studii publicate de către un institut american şi unul australian, respinse de către Beijing, cel puţin un milion de uiguri au fost internaţi în „lagăre” în Xinjiang, iar unii dintre ei au fost supuşi unei „munci forţate”, pe câmpuri de bumbac.

Washingtonul denunţă reprimarea acestei minorităţi etnice drept un „genocid”.

Uniunea Europeană (UE), Regatul Unit, Canada şi Statele Unite au impus sancţiuni coordonate mai multor oficiali politici şi economici din această regiune situată în nord-vestul Chinei.

Beijingul, care denunţă un amest în afacerile sale interne, a impus, la rândul său, prin retorsiune sancţiuni unor personalităţi britanice şi europene şi mai multor mărci străine.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările