Asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi: Preşedintele Biden va face luni un anunţ legat de Arabia Saudită. SUA recalibrează relaţia cu Riadul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele SUA, Joe Biden şi printul moştenitor Mohammed bin Salman
Preşedintele SUA, Joe Biden şi printul moştenitor Mohammed bin Salman

Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a afirmat sâmbătă că administraţia sa va face luni un anunţ legat de Arabia Saudită, în urma unui raport al serviciilor americane de informaţii care au ajuns la concluzia că prinţul moştenitor Mohammed bin Salman a aprobat uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi, notează Reuters.

Administraţia Biden s-a confruntat cu o serie de critici, în special un editorial în cotidianul Washington Post, potrivit căruia preşedintele SUA ar fi trebuit să fie mai aspru faţă de prinţul moştenitor, care nu a fost sancţionat în ciuda faptului că a fost învinuit pentru aprobarea asasinării lui Khashoggi.

Întrebat despre pedepsirea prinţului moştenitor, conducătorul de fapt al regatului, Joe Biden a declarat: "Va fi un anunţ luni cu privire la ce vom face cu Arabia Saudită în general".

Liderul de la Casa Albă nu a oferit mai multe detalii.

Administraţia Biden ar putea sista livrările de armament ofensiv din SUA către Arabia Saudită 

După ce a suspendat contracte de vânzare de armament în valoare de o jumătate de dolari către Arabia Saudită, echipa preşedintelui american Joe Biden ar putea schimba întreaga politică a SUA, permiţând numai livrarea de arme "defensive", arată surse ale agenţiei Reuters.

Patru persoane care cunosc atitudinea noii administraţii de la Washington susţin că oficialii evaluează gama de echipamente militare şi instruirea furnizată armatei saudite, pentru a stabili ce anume poate fi considerat defensiv. Ar putea fi anulate acorduri din trecut care constituie ameninţări pentru drepturile omului; s-ar putea însă merge mai departe, prin limitarea obiectului contractelor viitoare.

O purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat american a declarat că "ne concentrăm asupra încheierii conflictului din Yemen, dar ne asigurăm în acelaşi timp că Arabia Saudită dispune de tot ce este necesar pentru a-şi apăra teritoriul şi poporul". Ea a adăugat că Biden a promis că va înceta sprijinul militar pentru campania militară condusă de saudiţi împotriva rebelilor Houthi.

Arabia Saudită are probleme grave legate de drepturile omului, dar este totodată şi unul din cei mai apropiaţi aliaţi ai Statelor Unite, reaminteşte Reuters.

Un funcţionar parlamentar la curent cu problema afirmă că oamenii preşedintelui "încearcă să afle care este delimitarea între arme ofensive şi material defensiv".

În termenii folosiţi de purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, este pe cale să aibă loc o "recalibrare" a relaţiilor între Washington şi Riad.

 Washingtonul sancţionează un fost înalt responsabil saudit şi o unitate specială subordonată lui MBS

Statele Unite au anunţat vineri sancţiuni financiare împotriva unei unităţi de intervenţie specială şi a fostului număr doi al serviciilor saudite de informaţii, Ahmad Asiri, apropiaţi prinţului moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, pentru rolul lor în asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi, notează AFP.

Generalul Asiri, un militar influent, fusese pus sub acuzare, dar achitat de justiţia saudită. Justiţia turcă îl acuză la rândul său că este unul dintre cei care au ordonat uciderea jurnalistului saudit în octombrie 2018 în consulatul ţării sale la Istanbul.

El nu fusese sancţionat de administraţia fostului preşedinte american Donald Trump.

Sancţiunile au fost anunţate de Trezoreria SUA în urma publicării unui raport al serviciului american de informaţii care îl acuză pe prinţul moştenitor că a "validat" asasinarea jurnalistului.

Ele vizează, de asemenea, Forţa de intervenţie rapidă, prezentată în acest document ca o unitate de elită a Gărzii Regale însărcinată cu protecţia prinţului. Această unitate "răspunde doar" la ordinele lui Mohammed bin Salman, zis MBS, "şi a participat direct la operaţiuni anterioare împotriva unor disidenţi, în regat şi în străinătate", a scris serviciul american de informaţii.

Şapte dintre membrii săi au participat la echipa de comando care l-a ucis pe Jamal Khashoggi, potrivit raportului.

Forţa de intervenţie rapidă era supervizată de Saud al-Qahtani, fost consilier apropiat al lui MBS la curtea regală, de asemenea inculpat de justiţia din Turcia ca instigator al asasinatului, dar împotriva căruia instanţele saudite nu au reţinut nicio acuzaţie.

Saud al-Qahtani a primit deja interdicţia de a intra pe teritoriul american.

Dacă i-au sancţionat colaboratorii apropiaţi, Statele Unite nu au anunţat însă nicio sancţiune care să îl vizeze direct pe prinţul moştenitor saudit. 

Khashoggi, care a lucrat pentru Washington Post, era rezident american. Ademenit în interiorul consulatului saudit din Istanbul pe 2 octombrie 2018, jurnalistul a fost ucis de persoane care aveau legături cu prinţul moştenitor al Arabiei Saudite. A fost dezmembrat, iar cadavrul său a dispărut.

Vineri, guvernul saudit a "respins în totalitate" raportul serviciilor americane de informaţii care l-au acuzat pe Mohammed bin Salman că a "validat" asasinarea jurnalistului şi disidentului saudit.

Guvernul preşedintelui american Joe Biden doreşte "să recalibreze" relaţiile cu Arabia Saudită, dar nu doreşte o "ruptură", a declarat vineri şeful diplomaţiei de la Washington, Antony Blinken, pentru a justifica absenţa sancţiunilor împotriva prinţului moştenitor saudit, Mohammed bin Salman, notează AFP.

SUA nu vor să rupă relaţiile cu Arabia Saudită

Secretarul de stat a apărat în faţa presei sancţiunile anunţate de Statele Unite împotriva unor responsabili saudiţi, după publicarea raportului serviciilor americane de informaţii care îl acuză pe prinţul Mohammed bin Salman că a "validat" asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi.

Mai mulţi congresmeni democraţi au deplâns faptul că Statele Unite nu l-au pedepsit direct pe tânărul lider în lumina acestor dezvăluiri.

"Raportul vorbeşte de la sine", a spus Antony Blinken.

"Relaţia cu Arabia Saudită este importantă, avem interese reciproce importante. Rămânem hotărâţi să apărăm regatul", a adăugat el.

"Dar vrem să ne asigurăm" că "relaţia reflectă mai bine interesele şi valorile noastre", a continuat secretarul de stat.

"Ceea ce am făcut cu măsurile pe care tocmai le-am luat este pentru a nu avea o ruptură în relaţiile noastre, ci pentru a le recalibra", a insistat Antony Blinken.

"Relaţia cu Arabia Saudită depăşeşte problemele dintre persoane", a mai spus ministrul american. "Această recalibrare se referă la politicile şi acţiunile Arabiei Saudite", a adăugat el. 

Preşedintele american Joe Biden a discutat joi telefonic pentru prima oară cu regelui Salman al Arabiei Saudite, căruia i-a transmis că va lucra pentru legături bilaterale puternice şi transparente, conform unui comunicat al Casei Albe, informează Reuters.

Convorbirea a avut loc înaintea publicării unui raport sensibil despre asasinarea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi în 2018 .

Preşedintele american a comunicat monarhului saudit că "va lucra pentru ca relaţia bilaterală să fie cât mai puternică şi cât mai transparentă posibil".

Totodată, Joe Biden şi regele Salman au discutat despre securitatea regională şi alte subiecte.

Preşedintele Biden a "subliniat importanţa pe care SUA o acordă drepturilor universale ale omului şi statului de drept", menţionând în acelaşi timp "angajamentul SUA de a ajuta Arabia Saudită în a-şi apăra teritoriul în faţa atacurilor grupărilor pro-iraniene", conform aceleaşi surse, citate de AFP.

Totodată, "cei doi lideri au afirmat natura istorică a relaţiei" bilaterale.

Ulterior, Joe Biden a declarat reporterilor că a avut o convorbire "bună" cu regele saudit.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite