Rusia a pierdut peste un milion de locuitori anul trecut, un record de la prăbuşirea URSS

Rusia a pierdut peste un milion de locuitori anul trecut, un record de la prăbuşirea URSS

FOTO EPA-EFE

Rusia a pierdut 1.042.675 de locuitori în 2021, un record anual de la prăbuşirea URSS, a anunţat Rosstat într-un comunicat publicat vineri.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit Rosstat, Rusia a înregistrat de-a lungul anului trecut 2.445.509 de morţi şi 1.402.834 de naşteri.

Rata mortalităţii a crescut cu 15,1% în 2021 în raport cu 2020, mai menţionează Rosstat.

Acest declin demografic este accentuat de COVID-19, care, potrivit datelor Rosstat, a provocat moartea a peste 660.000 de persoane în Rusia de la începutul pandemiei, acum doi ani.

Vladimir Putin s-a arătat în repetate rânduri preocupat de declinul demografic al ţării sale şi le-a transmis ruşilor să facă mai mulţi copii, dar în van. În decembrie anul trecut, liderul de la Kremlin a recunoscut că situaţia demografică a Rusiei nu este pe măsura ambiţiilor geopolitice.

„Criza demografică este cauzată cu siguranţă de eşecul politicilor duse de stat”, a declarat pentru AFP Serghei Zaharov, expert în demografie la Şcoala Superioară de Economie din Moscova.

Potrivit lui Stepan Goncearov, de la Centrul Levada, criza demografică din Rusia este cauzată în mare de „incertitudinile legate de viitor”.

Nivelul de trai a scăzut continuu din 2014 încoace în Rusia, economia ţării suferind din cauza sancţiunilor occidentale, dependenţe de petrol şi gaze şi corupţiei la scară largă. Occidentul a impus sancţiuni Rusiei începând cu vara anului 2014 din cauza anexării Crimeei, implicării în războiului din Donbas şi amestecului în afacerilor interne ale altor ţări.

Potrivit unui sondaj realizat anul trecut de site-ul de recrutare SuperJob, 43% dintre ruşi nu mai dispun de economii.

„Oamenii nu pun bani deoparte şi nu fac planuri pentru viitorul familiei”, spune Stepan Goncearov.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările