Noua armă secretă a armatei ruseşti – programul „Armata“

Noua armă secretă a armatei ruseşti – programul „Armata“

Noua serie de vehicule blindate a Rusiei va fi prezentată la parada de Ziua Victoriei, pe 9 mai 2015 FOTO „The National Interest”

Armata Rusiei va introduce anul viitor o nouă familie de vehicule blindate de luptă, numite colectiv „Armata“, pentru a înlocui tancurile existente, anunţă presa rusească. Producţia noilor vehicule blindate va începe, cel mai probabil, în ianuarie 2015, iar aproape 25 de asemenea vehicule vor fi prezentate la parada de Ziua Victoriei din Moscova, anul viitor.

Ştiri pe aceeaşi temă


„Prima tranşă a vehiculelor va fi disponibilă anul viitor. Le vom vedea în Piaţa Roşie pe 9 mai“, a declarat pentru agenţia de ştiri Itar-Tass Oleg Bocikariov, adjunctul şefului Comisiei militar-industriale din Rusia. 
 
Dezvoltată de corporaţia Uralvagonzavod (UVZ) în oraşul îndepărtat Nijni Taghil din munţii Ural, „Armata“ are mai multe variante, inclusiv un tanc principal de luptă, un vehicul de infanterie şi alte vehicule suport pentru transportul persoanelor. Forţele terestre ruseşti vor prezenta aproape 25 de noi maşinării de acest fel în timpul paradei militare, notează „The National Interest“.
 
„Armata“ va înlocui, într-un final, vehiculele din timpul Războiului Rece, T-64, T-72, T-80 şi relativ recentele tancuri T-90, până în 2030, presupunând că guvernul rus poate plăti pentru producţia lor. 
 
Unele rapoarte de presă din Rusia au sugerat că blindarea vehiculelor din seria „Armata“ este proiectată special pentru a opera în Cercul Arctic, o zonă care devine din ce în ce mai importantă pentru economia cu probleme a Rusiei. 
 
Mai mult, într-o încercare de îndepărtare de la fostele practici sovietice, programul „Armata“ pare să aibă o rată mai mare de siguranţă pentru echipaj decât fostele tancuri sovietice. Vehiculele din seria „Armata“ au un blindaj complet nou, iar echipajul va fi complet separat de rezervele de combustibil şi muniţie, potrivit lui Viaceslav Kalitov, directorul general adjunct al UVZ.
 
Dar „Armata“ s-ar putea dovedi o serie mult mai scumpă de cât se aştepta guvernul rus. Bocikariov a declarat pentru Itar-Tass că preţul Armatei este, în prezent, mult prea mare. Totuşi, guvernul Rusiei va semna un contract pe trei ani cu UVZ pentru construcţia lor. „Vom continua să lucrăm cu ei, chiar dacă nu suntem de acord cu preţul mare“, a declarat Bocikariov pentru „Russia Today“. Însă, potrivit Itar-Tass, oficialii UVZ au promis că vor reduce preţul noilor vehicule.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările