Aplicaţia de mesagerie Telegram a fost interzisă în Rusia

Aplicaţia de mesagerie Telegram a fost interzisă în Rusia

FOTO Getty Images

Guvernul Rusiei a început să blocheze aplicaţia de mesagerie Telegram, după ce compania care o deţine a refuzat să ofere acces la codurile de criptare a mesajelor utilizatorilor, potrivit agenţiei de presă Tass.

Ştiri pe aceeaşi temă

Autoritatea de reglementare a mass media din Rusia a propus blocarea acestei aplicaţii după ce firma care o deţine a refuzat să predea coduri de criptare folosite pentru protejarea mesajelor utilizatorilor săi, scrie bbc.com. 

Telegram a ratat un termen limită stabilit pe 4 aprilie pentru a preda codurile solicitate.

Compania a transmis că prin modul în care a fost creat, serviciul nu are acces la acele coduri ale clienţilor.

Principala agenţie de securitate a Rusiei, FSB, a cerut acces la acele coduri, motivând că are nevoie de acestea pentru a citi mesaje cu scopul de a preveni posibile atacuri teroriste pe teritoriul ţării. 

Într-un dosar depus la o instanţă, autoritatea de reglementare a domeniului media, Roskomnadzor, a menţionat că Telegram a eşuat în a respecta obligaţiile legale ca „distribuitor de informaţii”.

Pavel Chikov, avocat al companiei Telegram, a spus că această încercare de a opri aplicaţia de la a fi folosită în Rusia este „lipsită de temei”. 

„Cerinţele FSB de a obţine acces la conversaţiile private ale utilizatorilor sunt neconstituţionale, fără temei, şi nu pot fi îndeplinite din punct de vedere tehnic şi legal”, a spus Pavel Chikov.

Aplicaţia de mesagerie Telegram este foarte populară în Rusia şi în mai multe teritorii din Orientul Mijlociu. Potrivit companiei, Telegram are peste 200 de milioane de utilizatori activi.

Popularitatea aplicaţiei a crescut, datorită accentului pe care îl pune pe criptare, ce împiedică multe metode de accesare a comunicărilor confidenţiale prin intermediul acesteia.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: