VIDEO Imagini şocante. Adolescenţi închişi în celule şi „trataţi“ cu gaze lacrimogene, într-un centru de detenţie pentru minori din Australia

VIDEO Imagini şocante. Adolescenţi
închişi în celule şi „trataţi“ cu gaze lacrimogene, într-un centru de detenţie
pentru minori din Australia

Minor abuzat la centrul de detenţie Don Dane, din nordul Australiei FOTO Captură de ecran ABC

Fotografii şi înregistrări video şocante, ce prezintă mai mulţi adolescenţi cărora le-au fost puse cagule pe cap, au fost legaţi de scaune şi au fost „trataţi“ cu gaze lacrimogene într-un centru de detenţie pentru minori din provincia australiană Teritoriul de Nord, au îngrozit lumea. Premierul australian Malcolm Turnbull a ordonat deschiderea unei anchete.

Ştiri pe aceeaşi temă

Angajaţii de la centrul de detenţie pentru minori Don Dane din Berrimah, în apropiere de oraşul Darwin, au folosit gaze lacrimogene asupra tinerilor, despre care au afirmat că ar fi încercat să evadeze, pe 22 august 2014, relatează „The Guardian“, potrivit news.ro.

Ce spun angajaţii

Potrivit angajaţilor centrului, şase adolescenţi, cu vârste cuprinse între 14 şi 17 ani, s-au înarmat cu cioburi de sticlă pentru a evada din celulele lor, într-o aripă a clădirii care este destinată minorilor ţinuţi în izolare aproape completă, cunoscută sub numele de „unitate de management comportamental“.

Fostul comisar pentru protecţia copiilor din Teritoriul de Nord, Howard Bath, a investigat incidentul şi a ajuns la concluzia că angajaţii centrului au folosit în mod necorespunzător o serie de metode şi de instrumente.

Comisarul pentru centrele de corecţie din acea vreme, Ken Middlebrook, a criticat la rândul său majoritatea concluziilor raportului, spunând că acesta era plin de inadvertenţe.

Gaze lacrimogene, umilire şi izolare

Însă o serie de înregistrări efectuate de camerele video ale centrului, dar şi cu telefoanele mobile ale unora dintre angajaţi, obţinute şi difuzate în exclusivitate în emisiunea „Four Corners“ a postului de televiziune ABC, arată că un singur adolescent a evadat din celulă, după ce aceasta a fost lăsată neîncuiată de un gardian.

Înregistrările arată zece explozii ale unor petarde cu gaz lacrimogen în acea aripă a clădirii, într-un interval de 90 de secunde. Dintre cei şase tineri care au fost expuşi gazului lacrimogen, cinci erau încuiaţi în celulele lor şi nu toţi aveau comportamente nepotrivite, aşa cum susţineau angajaţii acestui centru pentru minori.

Imaginile arată că doi dintre ei jucau cărţi.

Realizatorii emisiunii „Four Courners“, difuzată luni seară, spun că mai mulţi dintre tinerii încarceraţi erau „puternic afectaţi de cele întâmplate, s-au temut pentru vieţile lor şi aveau încă flash-uri de memorie, la doi ani după acele evenimente“.

După publicarea imaginilor, agenţiile naţionale australiene au cerut adoptarea imediată a unor măsuri în centrele de detenţie din această ţară.

La rândul lui, Malcolm Turnbull, prim-ministrul Australiei, s-a declarat „profund şocat şi îngrozit“ de acele imagini şi a anunţat că a înfiinţat o echipă naţională care va ancheta abuzurile comise în sistemul de detenţie din Teritoriul de Nord. 

Teritoriul de Nord este provincia australiană cu cea mai mare rată a criminalităţii, iar aborigenii reprezintă două treimi dintre cei încarceraţi.

„Poporul nostru (indigen) este la curent cu astfel de lucruri. Ceea ce am văzut ieri este absolut ruşinos“, a reacţionat Mick Godola, comisarul pentru justiţie socială însărcinat cu problema aborigenilor şi indigenilor din regiune.

Conform Amnesty International, copii aborigeni sunt de 26 de ori mai mult expuşi riscului de a ajunge la închisoare în comparaţie cu alţi minori, din cauza toxicomaniei, lacunelor sistemului de învăţământ şi ratei ridicate a şomajului în regiune.

ONG-ul Human Rights Watch (HRW) a anunţat de asemenea că a cerut de mai mult timp Guvernului australian să reacţioneze la abuzurile comise în centrele de detenţie pentru minori din Teritoriul de Nord.

„Utilizarea forţei şi izolarea sunt barbare şi inumane“, a insistat Elaine Pearson, directoarea HRW pentru Australia.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările