VIDEO Cum au fost umilite trupele speciale din Kîrgîzstan în timpul operaţiunii de arestare a fostului preşedinte

VIDEO Cum au fost umilite trupele speciale din Kîrgîzstan în timpul operaţiunii de arestare a fostului preşedinte

Almazbek Atambaiev, fostul preşedinte al Kirgizstanului

În seara de 7 august, trupele speciale ale Comitetului Naţional de Securitate a Kîrgîzstanului au încercat să ia cu asalt casa fostului preşedinte, Almazbek Atambaiev, din satul Koi-Taş. Susţinătorii lui Atambaev au opus însă rezistenţă. Au avut loc ciocniri între trupele speciale şi civili.

Ştiri pe aceeaşi temă

Autorităţile au transmis că forţele speciale înarmate „doar cu gloanţe de cauciuc” au efectuat miercuri „o operaţiune specială pentru a-l prinde” pe fostul preşedinte, însă susţinătorii lui Atambaiev au tras cu muniţie de război în trupele kirghize.
 
Ministerul Sănătăţii de la Bişkek a comunicat că 40 de persoane au fost rănite în confruntări, inclusiv 15 membri ai forţelor de securitate. Un militar a decedat în urma rănilor primite.
 
Un reprezentant al fostului preşedinte a declarat că mai mulţi membri ai forţelor speciale au fost capturaţi de susţinătorii lui Atambaiev, lucru negat de autorităţi, informează agenţia Tass.
 
Forţele de securitate s-au regrupat în apropierea reşedinţei lui Atambaiev, fiind indicii că va urma un nou raid.
 
Actualul şef al statului a fost nevoit să-şi întrerupă concediul. El a convocat pe 8 august şedinţa Consiliului de Securitate al ţării.
Pe de altă parte, ex-preşedintele Atambaiev s-a adresat poporului prin intermediul televiziunii, mulţumindu-le celor care nu au permis ca el ”să fie luat, viu sau mort”.
 
Atambaiev a fost preşedinte al ţării între 2011 şi 2017, fiind urmat de Sooronbai Jeenbekov, unul din aliaţii săi, însă relaţiile dintre cei doi politicieni s-au răcit.
 
La sfârşitul lunii iunie, Parlamentul Kîrgîzstanului i-a retras lui Almazbek Atambaiev imunitatea şi statutul de ex-preşedinte şi a înaintat împotriva acestuia mai multe învinuiri, inclusiv de corupţie şi evaziune fiscală. Serviciul de Investigaţii al Ministerului de Interne l-a citat  pe acesta pentru interogatoriu într-un dosar penal. Fostul preşedinte a ignorat citaţia, deoarece consideră ilegală decizia cu privire la retragerea statutului.

 Fostul şef al statului este suspectat de ”achiziţionare ilegală de pământuri” şi de eliberarea unui membru al unui clan mafiot, acuzaţii pe care acesta le-a denunţat drept o manevră politică a noului preşedinte, rivalul său Sooronbai Jeenbekov.

Preşedintele Jeenbekov, care şi-a scurtat concediul pentru a se întoarce la Bişkek, a ţinut joi dimineaţa o reuniune de urgenţă a Consiliului Naţional kîrgîz de Securitate, în care l-a acuzat pe Atambaiev că a ”călcat în picioare în mod grosolan” Constituţia opunându-se forţelor de ordine.

El i-a îndemnat pe membrii Consiliului, înre care se află şi ministrul de Interne, procurorul general şi şeful serviciilor speciale, să ia ”măuri imediat” vizând apărarea legii, păcii şi securotăţii în ţară.

La rândul său, Atambaiev, care consideră acuzaţiile formulate împotriva sa ”absurde”, şi-a anunţat intenţia de a nu abandona, declarându-se pregătit ”să rămână în picioare până la sfârşit” şi de a se opune arestării sale.

Altambaiev a luat cuvântul pe postul de telviziune al cărui proprietar este, după eşecul unor negocieri între Ministerul de Interne şi reprezentanţi de-ai săi.

Poporul kîrgîz ”nu va trăi niciodată în genunchi, nu va mai fi niciodată o turmă de oi, nu va mai fi niciodată sclavul unui clan conducător”, a declarat el.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: