Văduva preşedintelui asasinat al Haiti face mărturisiri despre noaptea fatidică: Suspiciuni în legătură cu paza şi un om de afaceri intrat recent în politică

Văduva preşedintelui asasinat al Haiti face mărturisiri despre noaptea fatidică: Suspiciuni în legătură cu paza şi un om de afaceri intrat recent în politică

Jovenel Moise şi soţia sa la ceremonia de depunere a jurământului FOTO EPA-EFE

Martine Moïse, văduva preşedintelui haitian Jovenel Moïse, asasinat în propria reşedinţă de către un comando armat, la începutul lui iulie, descrie răspicat atacul şi îşi prezintă suspiciunile într-un interviu acordat cotidianului american The New York Times (NYT), relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Singurul lucru pe care l-am văzut înainte să-l omoare a fost bocancii lor”, declară cotidianului american cea care a fost rănită la braţ şi care a fost evacuată cu avionul către Florida pentru a fi îngrijită.

Trezită în acea noapte de 7 iulie de focuri de armă, prima- doamnă a Haiti declară că i-a ascuns pe cei doi copii într-o sală de baie, după care s-a culcat pe jos, la sfatul soţului său.

„Cred că acolo vei fi în siguranţă”, i-a spus el atunci - ultimele sale cuvinte.

Atinsă iniţial de o rafală, ea spune că a rămas culcată la podea.

„În acel moment, am avut senzaţia că mă sufoc, din cauza sângelui din gură, şi nu puteam respira”, descrie ea.

Membrii comandoului au fugit, atunci, din cameră, povesteşete ea în ediţia de vineri a NYT.

Ea îi aude vorbind în spaniolă, între ei şi cu cineva la telefon.

„Ei caută ceva în cameră şi au găsit acest lucru”, declară ea.

„Numai oligarhii puteau să-l ucidă”

Văduva Moïse mărturiseşte cotidianului american suspiciunile pe care le are.

„Nu înţeleg cum nimeni nu a fost atins de gloanţe”, declară ea, referindu-se la forţele de securitate a căror misiune era să-i protejeze soţul.

După primele focuri de armă, preşedintele haitian i-a chemat pe conducătorii securităţii sale, declară ea.

„Am vorbit cu Dimitri Hérard, am vorbit cu Laguel Civil”, i-a spus el, după ce a închis.

„Ei mi-au spus că sosesc”, spune ea că i-a spus el.

Cei doi bărbaţi, comandantul Unităţii Securităţii Generale a Palatului Naţional (USGPN) şi, respectiv, coordonatorul securităţii preşedintelui, au fost arestaţi, între timp, în cadrul anchetei.

Martine Moïse consideră că persoanele citate în această investigaţie sunt, pentru moment, doar nişte executanţi.

„Numai oligarhii şi sistemul puteau să-l ucidă”, declară ea.

Ea dă ziarului newyorkez numele unui om de afaceri influent, care a intrat în politică recent - Réginald Boulos.

Fără să îl acuze de faptul că a comandat asasinatul, ea consideră că acesta avea ceva de câştigat de pe urma acestuia, scrie ziarul.

Reginald Boulos FOTO Le Nouvelliste

În vârstă de 66 de ani, Réginald Boulos este fostul preşedinte al Camerei Naţionale a Comerţului şi Industriei din Haiti.

Contactat de cotidianul american, Boulos a dezminţit în mod vehement şi a anunţat că susţine o anchetă internaţională şi independentă.

Poliţia haitiană a arestat, până în prezent, aproximativ 20 de mercenari columbieni şi susţine că a dezvăluit un complot organizat de către un grup de haitieni care au legături în străinătate, însă rămân în continuare numeroase zone de umbră.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările