Un aisberg mare cât Londra s-a desprins în Antarctica VIDEO

Un aisberg mare cât Londra s-a desprins în Antarctica VIDEO

Desprinderea gheţarului din Antarctica Captură Twitter

Un aisberg cu o suprafaţă de 1.270 de kilometri pătraţi - cam cât aglomeraţiile Parisului sau Londrei de mare - s-a desprins din Antarctica, în apropiere de staţia britanică de cercetare Halley VI, care se temea de mult timp de evenimente de această natură în zonă, anunţă cercetători britanici, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Blocul de gheaţă s-a desprins din banchiză vineri, potrivit unor date culese de instrumente britanice instalate în apropierea staţiei.

Nicio viaţă umană nu este în pericol, după ce cele 12 persoane care lucrau la staţia Halley VI, situată la mai puţin de 20 de kilometri de zona rupturii, au fost evacuate la jumătatea lui februarie cu avionul, a anunţat sâmbătă într-un comunicat British Antarctic Survey (BAS), organismul de cercetare a zonei polare, care exploatează staţia.

”Echipele noastre sunt pregătite de ani de zile ca un aisberg să se desprindă din platforma de gheaţă Brunt”, a anunţat directoarea BAS Jane Francis, iar echipe supraveghează ”zilnic” deplasarea faliilor cu ajutorul ”unei reţele automatizate de instrumente GPS de înaltă precizie în jurul staţiei”.

Aceste date, trimise Universităţii Cambridge la analiză, au permis să se dea alerta vineri, fără ca cineva să se afle la faţa locului.

BAS a decis în 2017 să reducă prezenţa în această staţie, construităîn 2012 şi să o deplaseze câţiva kilometri, de teamă să nu se afle pe un aisberg în derivă, din cauza topirii gheţurilor.

A fost o ”decizie înţeleaptă”, consideră diectroul operaţional al BAS Simon Garrod.

”Activitatea noatră constă acum în supravegherea situaţiei şi evaluării oricărui impact posbil al acestei desprinderi asupra platoului de geaţă rămasă”, spune el.

Mai multe scenarii sunt posibile în următoarele luni - ”fie aisbergul se îndepărtează, fie eşuează şi rămâne” în apropiere, estimează Jane Francis.

Echipele nu urmează să revină curând, iar staţia rămâne închisă pe timpul iernii antarctice.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările