Trei rachete, lansate din Liban spre coasta de nord a Israelului. Artileria israeliană, la graniţa cu Gaza

Trei rachete, lansate din Liban spre coasta de nord a Israelului. Artileria israeliană, la graniţa cu Gaza

Bombardament asupra Gaza FOTO EPA-EFE

Trei rachete au fost lansate joi seară din Liban în Marea Mediterană, spre coasta de nord a Israelului, au anunţat Forţele de Apărare Israeliene (IDF), în timp ce artileria israeliană a fost trimisă la graniţa cu Fâşia Gaza, relatează BBC.

Ştiri pe aceeaşi temă

IDF a anunţat joi seară că lansarea rachetelor a avut loc „în urmă cu scurt timp”, fără să dea mai multe detalii. Rachetele nu au reprezentat un pericol pentru israelieni, astfel că sirenele nu au fost activate, a scris presa locală.

În Liban operează mai multe grupări militante, inclusiv Hezbollah, care a purtat un război de o lună cu Israelul în 2006. Nicio grupare nu a revendicat lansarea lor.

BBC a anunţat că Israelul şi-a trimis trupe la graniţa cu Gaza.

Imagini suprinse acolo, joi seară, arată artileria israeliană bombardând Gaza, camioane de artilerie şi trasee de interceptori ale sistemului antirachetă Iron Dome al Israelului la rachetele lansate din Gaza.

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Lt. Col. Jonathan Conricus, a declarat pentru AFP că trupele „sunt pregătite şi continuă să se pregătească pentru diferite scenarii”. El a spus că o ofensivă terestră reprezintă „un scenariu”.

Militanţii Hamas au lansat zeci de rachete spre Israel, după ce atacurile aeriene israeliene au ucis comandanţi ai grupării şi au doborât un bloc turn din Gaza. Au fost lovite mai multe ţinte din sudul Israelului, iar de la începutul recentelor violenţe, luni, au murit cel puţin 70 de oameni.

Escaladarea conflictului, care a început luni, a determinat ONU să avertizeze cu privire la un război.

Demonstraţii pro-palestiniene şi pro-israleiene au avut loc în mai multe ţări, inclusiv în Belgia, Iran, Italia, kenya, Pakistan, Turcia, SUA şi Marea Britanie.

În Franţa, ministrul de Interne, Gerald Darmanin, a cerut poliţiei din Paris să interzică manifestaţiile „în legătură cu recentele tensiuni din Orientul Mijlociu”. Asta, a spus el, are legătură cu „tulburările grave de ordine publică” ce au avut loc în 2014, când protestatarii pro-palestinieni s-au confruntat cu poliţia la demonstraţii împotriva ofensivei terestre a Israelului în Gaza.

Preşedintele Emmanuel Macron s-a declarat îngrijorat de violenţele care au loc în Israel şi în Fâşia Gaza. El a spus că „revenirea la calm şi pace reprezintă priorităţile noastre”.

Macron a discutat problema, joi, la telefon, cu liderul palestinian Mahmoud Abbas şi plănuieşte să facă acelaşi lucru cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, a mai transmis biroul prezidenţial francez.

Preşedintele francez a mai cerut o „relansare decisivă” a negocierilor între Israel şi palestinieni pentru a se ajunge la o „pace dreaptă şi de durată”.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările