Svetlana Tihanovskaia, opozanta care l-a înfruntat pe Lukaşenko în alegerile prezidenţiale, aleasă printre cele mai influente 25 de femei din lume în 2021

Svetlana Tihanovskaia, opozanta care l-a înfruntat pe Lukaşenko în alegerile prezidenţiale, aleasă printre cele mai influente 25 de femei din lume în 2021

Opozanta belarusă Svetlana Tihanovskaia a fost inclusă în lista Financial Times cu cele mai influente femei din lume în anul 2021. „Svetlana Tihanovskaia este un lider feroce şi o apărătoare înfocată a democraţiei”, o prezintă Financial Times.

Ştiri pe aceeaşi temă

„O novice politică, Tihanovskaia a intrat în cursa prezidenţială din Belarusul natal după ce soţul ei, activistul şi bloggerul Serghei Tihanosvki, a fost arestat în mai 2020. Tihanovskaia era o mamă casnică atunci când i-a luat locul soţului ei. Aleksandr Lukaşenko, conducătorul autoritar al Belarusului, a subestimat-o pe această femeie hotărâtă, precum şi dorinţa de schimbare a propriei sale ţări aflate la pământ. În curând, zeci de mii de belaruşi s-au strâns lângă Tihanovskaia, reunindu-se în cea mai mare mişcare de opoziţie a ţării din ultimele decenii şi, poate, din istoria modernă.

Tihanovskaia a fost forţată să fugă din Belarus după ce a denunţat la scară largă realegerea frauduloasă a lui Lukaşenko. Chiar şi din exil, ea rămâne un simbol al forţei şi al speranţei pentru belaruşi”, scrie ziarul financiar britanic.

Svetlana Tihanovskaia, în vârstă de 39 de ani, este inclusă la categoria „eroine”, alături de studenta şi activista afgană Sotooda Forotan, activista pentru mediu Vanessa Nakate, aleasa republicană Liz Cheney, membră a Camerei Reprezentanţilor, activista pentru democraţie Agnes Chow, politiciana chiliană Elisa Loncon Antileo, jucătoarea de tenis Naomi Osaka şi avertizoarea de integritate Frances Haugen.

La categoria „lideri” sunt incluse directoarea generală a Organizaţiei Mondiale a Comerţului Ngozi Okonjo-Iweala, preşedinta Comisiei Federale pentru Comerţ din SUA, Lina Khan, CEO-ul General Motors Mary Barra, economista şefă a FMI Gita Gopinath, femeia de afaceri Luiza Trajano, preşedinta Camerei Reprezentanţilor Nancy Pelosi, politiciana sudaneză Mariam Al-Mahdi, responsabila de vaccinare în Marea Britanie Kate Bingham, fondatoarea şi preşedinta Ark Investment Management Cathie Wood, CEO-ul Walgreens Boots Alliance Rosalind Brewer, preşedinta Taiwanului Tsai Ing-Wen.

La categoria „creatoare” sunt nominalizate regizoarea Chloe Zhao, autoarea Sally Rooney, producătoarea TV Shonda Rhimes, actriţa Scarlett Johansson, artista Paula Rego şi designeriţa Gabriela Hearst.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările