Situaţie inedită: o ţară nu are candidaţi la preşedinţie

Situaţie inedită: o ţară nu are candidaţi la preşedinţie

Manifestaţie anti-Bouteflika la Alger FOTO EPA-EFE

Consiliul Constituţional al Algeriei nu a înregistrat niciun candidat la alegerile prezidenţiale şi s-a întrunit duminică după-amiază pentru a examina această situaţie inedită, transmite AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Nicio candidatură“ nu a fost depusă pentru alegerile prezidenţiale programate pentru 4 iulie în Algeria, a anunţat duminică postul naţional de radio.

Această situaţie este inedită, în condiţiile în care algerienii s-au mobilizat masiv şi au pus capăt regimului lui Abdelaziz Bouteflika, care a condus neîntrerupt timp de 20 de ani. Măcinat de probleme de sănătate, Bouteflika, în vârstă de 82 de ani, a demisionat la 2 aprilie din funcţia de preşedinte şi a deschis calea unui interimat de 90 de zile.

După retragerea lui Bouteflika, algerienii au continuat să menţină presiunea în stradă pentru a nu permite instalarea unui regim militar şi nici venirea la putere a unor persoane legate de vechiul regim.

Potrivit site-ului de ştiri TSA-Algérie, nicio persoană nu a reuşit să obţină numărul necesar de semnături pentru validarea dosarului de candidatură la preşedinţie.

Totuşi, la solicitarea AFP, Consiliul Constituţional a informat că a primit două dosare de candidatură, pe numele lui Abdelhakim Hamadi şi Hamid Touahri. O decizie în privinţa celor doi, care nu sunt cunoscuţi marelui public, urmează să fie luată în zece zile. Potrivit unor surse, Hamadi şi-ar fi depus dosarul la 18 aprilie, dar l-ar fi retras între timp.

Protestatarii afirmă că îşi doresc un sufragiu prezidenţial pe un nou fundament politic. Ei cer o fază de tranziţie şi înlăturarea din funcţii a tuturor reprezentanţilor fostului regim.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: