Rusia şi China fug de discutarea atacurilor chimice din Siria

Rusia şi China fug de discutarea atacurilor chimice din
Siria

Consiliul de Securitate al ONU FOTO EPA-EFE

Rusia şi China au boicotat o videoconferinţă cu uşile închise a Consiliului de Securitate al ONU cu privire la folosirea armamentului chimic în Siria, informează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Rusia şi China au ferestre goale” pe ecran, a declarat pentru AFP un membru al Consiliului de Securitate al ONU sub protecţia anonimatului.

Ambasadorul rus la ONU Vasili Nebenzia a susţinut marţi, într-o conferinţă de presă, că Rusia vrea „ca discuţiile să se desfăşoare în mod deschis”.

În această reuniune lunară - care a avut loc până acum cu uşile închise -, membrii Consiliului de Securitate al ONU urmau să-i audieze pe Înaltul reprezentant ONU însărcinat cu Dezarmarea Izumi Nakamitsu şi pe directorul Organizaţiei pentru Interzicerea Armamentului Chimic (OIAC) Fernando Arias.

Ei urmau de asemenea să-l audieze pe Coordonatorul Misiunii de Identificare, Santiago Onate, care a acuzat Damascul în primul său raport, prezentat la începutul lui aprilie, de comiterea unor atacuri chimice în Siria în 2017.

Potrivit Moscovei, principalul aliat al regimului lui Bashar al-Assad, Siria şi-a desfiinţat programul de armament chimic. Damascul a dezminţit de asemenea faptul că ar fi responsabil în atacurile chimice din 2017. Ori toate datele de pe teren arată că Moscova şi Damascul mint în această privinţă.

Misiunea britanică la ONU afirmă că reuniunea a fost programată cu uşile închise tocmai pentru ca membrii forului, mai ales Rusia, să arate mai multă deschidere în chestiunea armelor chimice în Siria.

S-a hotărât ca reuniunea (de marţi) să aibă loc cu uşile închise pentru a le permite membrilor Consiliului de Securitate al ONU să discute foarte deschis şi să pună întrebări invitaţilor”, a subliniat într-un comunicat misiunea diplomatică a Marii Britanii la ONU, care s-a declarat „dezamăgită” de decizia Moscovei şi Beijingului de a evita această dezbatere.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările