Siria şi Rusia, acuzate de crime de război: „Un plan odios de terorizare a civililor“ cu armament interzis

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Amnesty International a acuzat luni regimul sirian al lui Bashar al-Assad şi Rusia, aliata sa, de „crime de război”, după ce a documentat 18 atacuri anul trecut vizând şcoli şi centre medicale în nord-vestul Siriei, relatează AFP.

În această regiune, în care se află provincia Idlib, ultimul mare bastion jihadist şi rebel din ţară, are loc un armistiţiu precar de la începutul lui martie, după mai multe luni ale unei ofensive sângeroase a regimului al-Assad susţinut de aviaţa Moscovei.

Operaţiunea - relansată în decembrie - şi susţinută de atacuri aeriene aproape zilnice s-a soldat cu aproape un milion de deplasaţi potrivit ONU, dar şi cu aproape 500 de morţi în rândul civililor, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).

Amnesty International dă asigurări că a documentat - de la 5 mai 2019 la 25 februarie 2020 - 18 atacuri vizând instalaţii medicale şi şcoli, efectuate de forţele lui Bashar al-Assad sau forţe ruse.

Probele arată că, per ansamblu, atacurile documentate comise de către forţe guvernamentale siriene şi ruse implică o miriadă de încălcări grave ale dreptului umanitar”, denunţă Amnesty.

Aceste încălcări sunt echivalente unor crime de război”, denunţă organizaţia nonguvernamentală (ONG) de apărarea drepturilor omului cu sediul la Londra.

ONG-ul acuză forţele regimului şi Rusia de comiterea „intenţionată a unor atacuri vizând civili şi infrastructuri civile precum spitale şi şcoli”.

Majoritatea atacurilor - la Idlib, dar şi în alte zone insurgente în pvinciile vecine Alep şi Hama - au avut loc în ianuarie şi februarie 2020, precizează Amnesty.

ONG-ul evocă bombardamente aeriene ruse în zona unui spital în oraşul Ariha, la 29 ianuarie, care au distrus cel puţin două imobile rezidenţiale şi în care au fost ucişi 11 civili.

Amnesty acuză regimul de atacarea unei şcoli în oraşul Idlib la 25 februarie - cu armament cu submuniţie, interzis de dreptul internaţional - şi uciderea a trei persoane.

Ultima ofensivă a perpetuat un plan odios de atacuri generalizate şi sistematice, al cărui obiectiv este să terorizeze populaţia civilă”, deplânge directoarea regională Amnesty Heba Morayef, citată într-un comunicat.

Rusia a continuat să ofere o susţinere militară inestimabilă (regimului) - efectuând în mod direct atacuri aeriene ilegale”, iar această susţinere „facilitează comiterea de crime de război şi crime împotriva umanităţii de către armata siriană” denunţă ea.

În regiunea Idlib se află trei milioane de civili, dintre care jumătate au fost deplasaţi către alte regiuni recucerite de către regimul al-Assad.

Războiul din Siria, care a început odată cu reprimarea în sânge în 2011 de către regum a unor manifestaţiiîn favoarea democraţiei, s-a soldat cu peste 380.000 de morţi şi milioane de deplasaţi şi refugiaţi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite