Reuniune NATO. Jens Stoltenberg le va cere miniştrilor apărării suplimentarea contribuţiilor statelor membre

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şeful NATP, Jens Stoltenberg
Şeful NATP, Jens Stoltenberg

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, le va solicita miercuri miniştrilor apărării ai ţărilor membre, care se reunesc la Bruxelles, să suplimenteze contribuţiile la bugetul Alianţei pentru activităţile de apărare şi de descurajare comune.

''A cheltui mai mult împreună ar dovedi soliditatea angajamentului nostru faţă de articolul 5, promisiunea noastră de a ne apăra unul pe altul'', a declarat Stoltenberg la începutul acestei săptămâni.

Potrivit şefului NATO, suplimentarea bugetului organizaţiei ar susţine desfăşurarea forţelor aliate în flancul estic al Alianţei, misiunile de poliţie aeriană, desfăşurările de nave şi manevrele militare comune.

În plus, s-ar ajunge la o echilibrare a costurilor între ţările membre, a spus Jens Stoltenberg, acesta fiind un subiect controversat în discuţiile dintre unele state aliate, precum SUA şi Germania.

Propunerea face parte dintr-un pachet mai cuprinzător de idei pentru reforma Alianţei Nord-Atlantice, pe care Stoltenberg îl va prezenta miercuri miniştrilor apărării pentru o dezbatere iniţială. Reuniunea este prima de acest fel după schimbarea administraţiei de la Washington.

Dacă miniştrii vor susţine propunerile de reformă, atunci acestea ar putea fi adoptate de liderii statelor NATO la summitul ce va avea loc în acest an, deşi nu a fost stabilită data acestuia.

Reuniunea miniştrilor apărării din ţările NATO  este un prilej pentru administraţia Biden să facă primii paşi spre reconstruirea relaţiilor cu NATO, afectate de politica externă promovată de Donald Trump.

Este de aşteptat ca reprezentanţii Pentagonului să sublineze clar delimitarea noii administraţii americane de politica şi atitudinea promovate de Donald Trump, care au afectat în mod serios relaţiile cu numeroşi lideri ai ţărilor NATO.

Surse citate de Reuters spun că reprezentanţii SUA vor folosi reuniunea miniştrilor apărării pentru a începe ce se aşteaptă a fi un proces prelungit de recâştigare a încrederii aliaţilor europeni. Jon Biden va aborda ulterior, în 19 februarie, problemele securităţii internaţionale la o ediţie virtuală a Conferinţei de Securitate de la München.

Pentru a sublinia noua atitudine pozitivă a administraţiei Biden faţă de aliaţi, Casa Albă a publicat un clip video cu discuţia telefonică pe care noul preşedinte american a avut-o cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la sfârşitul lui ianuarie. Joe Biden menţionează în prima intervenţie că intenţionează să se consulte cu Stoltenberg şi cu alianţii în toate chestiunile de interes comun.

Cei doi au stabilit să coopereze pentru pregătirea Reuniunii NATO care va avea loc anul acesta la Bruxelles şi în care liderii statelor membre ar dori să ia decizii care să întărească puterea Alianţei.

Atitudinea Rusiei, implicaţiile de securitate ale ascensiunii Chinei, problema schimbărilor climatice şi pandemia de COVID, au fost printre temele discutate de cei doi.

Problema contribuţiilor financiare a statelor membre la politica de apărare comună rămâne o temă de dezbatere. A fost, de altfel, una dintre principalele critici formulate frecvent şi în termeni vehemenţi, de cele mai multe ori consideraţi total lipsiţi de diplomaţie, de Donald Trump la adresa aliaţilor.

La discuţiile din această săptămână de la Bruxelles, se aşteaptă ca miniştrii apărării să atingă problema celor două procente din bugetele apărării pe care ţările membre s-au angajat să le aloce pentru apărare. Se pare că Germania, Italia şi Spania nu vor fi în măsură să respecte termenul de 2024 pentru a atinge acest nivel, dar e de aşteptat ca atitudinea administraţiei Biden să fie una mai înţelegătoare decât cea a predecesorului său.

Joi, în a doua zi a reuniunii miniştrilor apărării, discuţiile se vor axa pe misiunile NATO în Afganistan şi Irak. Alianţa Nord-Atlantică dispune în prezent de un efectiv de 9.600 de soldaţi în Afganistan, între care 2.500 de americani, care antrenează forţele afgane şi le acordă asistenţă. Joe Biden a anunţat deja că SUA verifică măsura în care acordul cu talibanii este respectat de aceştia. Potrivit acordului, forţele străine ar urma să părăsească Afganistanul în luna mai, în schimbul unor garanţii de securitate din partea militanţilor.

În ciuda lansării discuţiilor de pace dintre autorităţile afgane şi talibani, în septembrie, în Qatar, violenţele din ţară s-au amplificat, iar secretarul general al NATO a spus că talibanii trebuie să facă mai mult în vederea respectării acordului cu SUA. Situaţia tensionată din Afganistan pune problema unei părăsiri prea rapide a ţării.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite