Peste 300 de soldaţi afgani au fugit din calea talibanilor în Tadjikistanul vecin. Militanţii avansează în nord fără a întâmpina rezistenţă

Peste 300 de soldaţi afgani au fugit din calea talibanilor în Tadjikistanul vecin. Militanţii avansează în nord fără a întâmpina rezistenţă

FOTO Shutterstock

Peste 300 de soldaţi afgani au trecut graniţa cu Tajikistanul sâmbătă după ce talibanii au avansat în provincia Badakhshan  şi au cucerit mai multe districte din nordul ţării. În afară de capitale, o mare parte din provinciile Takhar şi Badakhshan se află acum în mâinile talibanilor, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Comitetul de stat pentru Securitate Naţională din Tajikistan a anunţat într-un comunicat că a permis în baza principiilor umanismului şi bunei vecinătăţi trupelor afgane în retragere să se adăpostească pe teritoriul său.

De la anunţul retragerii trupelor americane, talibanii au avansat rapid mai ales în nordul ţării unde s-au aflat cele mai puternice redute ale forţelor coaliţiei internaţionale împotriva insurgenţilor.
 
Talibanii controlează în prezent o treime din cele 421 de districte şi centre districtuale din Afganistan.
 
Potrivit lui Mohib-ul Rahman, membru al consiliului provinciei nord-estice Badakhshan, cuceririle talibanilor din ultimele zile au avut loc în mare parte fără a li se opună rezistenţă, el atribuind acest fapt moralului scăzut al forţelor de securitate talibane copleşite numeric şi lipsite de provizii.
 
„Din nefericire, majoritatea distrcuitelor au fost cedate talibanilor fără luptă. În ultimele zile, 10 districte au căzut în mâinile lor, opt fără a întâmpina vreo rezistenţă”, a spus Rahman.
 
Sute de soldaţi, poliţişti şi ofiţeri de securitate şi-au părăsit posturile şi s-au refugiat în capitala provinciei Badakhshan, a relatat acesta. Duminică a avut loc o întrunire de securitate pentru a discuta căi de întărire a perimetrului din jurul capitalei însă un număr de oficiali de rang înalt au părăsit în timpul acesta Faizabad pentru a se întoarce la Kabul.
 
Zonele căzute sub control taliban în nord sunt tot mai strategice cum se află de-a lungul graniţei Afganistanului cu statele centraasiatice. Luna trecută, militanţii religioşi au preluat controlul asupra Imam Sahib, un oraş din provincia  Kunduz, din nord, care se află în partea opusă Uzbekistanului.
 
Avansul în Badakhshan este în special semnificativ întrucât este provincia natală a fostului peşredinte Burhanuddin Rabbani, ucis de un atac cu bombă în 2011. Fiul său, Salahuddin Rabbani, esre membru al Înaltului Consiliu pentru reconciliere Naţională.
 
Ministerul de Interne afgan a transmis într-un comunicat că înfrângerile sunt temporare fără a furniza detalii despre ce se va întreprinde pentru redobândirea controlului. 
 
Purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a confirmat căderea districtelor şi a declarat că majoritatea au fost cedate fără luptă.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările