Şeful misiunii americane din Afganistan: „Putem vizualiza o cale spre un război civil haotic”. Fost oficial: Talibanii încearcă să încercuiască capitala

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Epa- Efe
Foto Epa- Efe

Comandantul forţelor armate ale SUA în Afghanistan şi-a exprimat îngrijorarea în privinţa izbucnirii unui război civil haotic şi violent în care să se implice facţiuni anti-talibane greu de ţinut sub control care să comită atrocităţi, relatează Washington Post.

„Se poate vizualiza o cale spre un război civil”, a dezvăluit presei americane generalul Austin “Scott” Miller, şeful misiunii americane din Afganistan, începând din 2018, şi care acum supervizează retragerea trupelor în contextul în care talibanii cuceresc district după district şi înaintează spre Kabul.

În ultimele trei zile, potrivit oficialilor şi mediei afgane, luptătorii talibani au cucerit părţi din trei provincii ale căror şosele duc spre Kabul, dinspre nord şi dinspre sud.

Miller a precizat că retragerea merge bine din „punct de vedere militar” în acord cu calendarul stabilit, însă moralul este scăzut în rândul forţelor de securitate afgane.

„Situaţia nu e deloc bună în ce priveşte securitatea” a spus generalul, referindu-se la „ofensiva rurală” a talibanilor, soldată cu „pierderi teritoriale tot mai extinse şi un număr în creştere al victimelor în rândurile trupelor afgane.

„Sunt multe întrebări fără răspuns de ce se întâmplă toate aceste lucruri”, a remarcat el menţionând derularea în paralel a negocierilor de pace.

Recent, talibanii au pus mâna pe două districte din provinciile Kapisa şi Parwan situate de-a lungul unor autostrăzi ce leagă capitala de nordul ţării. Totodată, talibanii au capturat un oraş din provincia Wardak, de-a lungul unei autostrăzi ce duce în sud spre oraşul Kandahar.

„Strategia lor este să încercuiască oraşul, precum şi capitalele provinciale, croindu-şi drum din toate direcţiile până unde pot, cât mai aproape de Kabul. Asta în timp ce pretind că sunt pregătiţi să poarte discuţii despre pace”, a spus săptămâna asta într-un interviu Rahmatullah Nabil, fost director al serviciilor de informaţii naţionale din Afganistan. El a mai explicat că militanţii vizează puncte strategice, între care graniţa fragilă cu Pakistanul, locuri unde se află mine şi baraje, precum şi drumuri de legătură din zonele rurale.

Miller a prezentat un tablou pesimist având în vedere situaţia din acest moment şi şi-a exprimat mai cu seamă îngrijorarea cu privire la o spirală a violenţei ce poate naşte un război civil multifacţional, astfel încât, în lipsa unui control al autorităţilor afgane, grupări paramilitare afgane locale ar putea apela din nou la vendete etnice şi comite atrocităţi pe câmpuri de luptă.

Generalul american, care nu a specificat câţi soldaţi vor mai rămâne în Afganistan pentru protejarea personalului diplomatic al SUA, a spus că ţara ar putea reveni la situaţia haotică din anii ‘90, după ce forţele sovietice au părăsit Afganistanul. Comandantul american a spus că vina e parţial a talibanilor care nu s-au implicat în reducerea violenţelor după acordul  încheiat cu SUA.

Un alt impediment în calea păcii este discordia persistentă din mjlocul numeroaselor facţiuni ale guvernului şi elitei politice afgane ce au drept consecinţă schimbări constante ale politicilor şi ocupanţilor unor funcţii la nivel înalt, de natură să slăbească încrederea civililor şi forţelor de securitate.

Miller nu s-a ferit explicit la posibilitatea căderii administraţiei preşedintelui afgan  Ashraf Ghani în următoarele şase luni, potrivit unor estimări, dar a apreciat că este esenţial ca forţele politice să se unească pe măsură ce ostilităţile se intensifică şi speranţele de pace se risipesc, relatează Washington Post.

Altfel, „Prevăd vremuri foarte dure”, a spus el.

Preşedintele Ghani, care a câştigat la limită un nou mandat în 2019, se află în cădere liberă după ce negocierile de pace cu talibanii practic au eşuat.

Trupele SUA şi NATO au părăsit baza aeriană de la Bagram

Trupele americane şi NATO au părăsit baza aeriană de la Bagram, a declarat vineri pentru AFP un reprezentant al Apărării americane, care precizează că retragerea tuturor forţelor străine prezente în Afganistan este iminentă, relatează AFP citat de news.ro.

”Toate forţele coaliţiei au părăsit Bagram”,  a declarat sub protecţia anonimatului acest oficial, care nu precizează momentul exact al retragerii din această bază, situată la 50 de kilometri nord de Kabul.

„Considerăm această retragere un pas pozitiv. Afganii se pot apropia de stabilitate şi pace prin retragerea completă a forţelor străine", a declarat pentru Reuters purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid.

„Americanii trebuie să părăsească Afganistanul şi apoi ar trebui să avem pace în această ţară", a spus Javed Arman, rezident la Kabul, adăugând însă: "Suntem într-o situaţie dificilă. Majoritatea oamenilor au fugit din districtele lor - şapte districte din provincia Paktia au căzut şi sunt acum sub controlul talibanilor”.

`Prezenţa forţelor străine în Afganistan a fost un motiv pentru continuarea luptelor în ţară", a declarat vineri pentru CNN purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabiullah Mojahid. „Dacă forţele străine părăsesc Afganistanul, afganii pot decide viitoarele probleme între ei. Am face un pas înainte pentru securitatea ţării şi speranţa noastră pentru pace ar creşte şi dacă vrea Allah vom avea dezvoltare. "

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite