ONU cere guvernelor să pună capăt dependenţei „dependenţei mortale de cărbune”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eliminarea cărbunelui din producţia de energie este poate cel mai important pas pentru a gestiona criza climatică cu care se confruntă omenirea şi planeta
Eliminarea cărbunelui din producţia de energie este poate cel mai important pas pentru a gestiona criza climatică cu care se confruntă omenirea şi planeta

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres a cerut guvernelor să pună capăt „dependenţei mortale de cărbune”. Antonio Guterres a făcut comentariile într-o adresă către Powering Past Coal Alliance, un grup de naţiuni, experţi şi afaceri angajate în eliminarea treptată a cărbunelui, în afara staţiilor electrice pe cărbune.

Guterres a cerut consumatorilor majori să accelereze eliminarea combustibililor fosili, înainte de summitul din Glasgow, programat în noiembrie. El a făcut apel la guverne şi la băncile publice să oprească finanţarea ieftină a exporturilor de cărbune şi să treacă la sprijinirea energiei regenerabile, în schimb. Guterres a spus că schimbarea sursei de energie va crea noi locuri de muncă, dar a cerut guvernelor să se asigure că nu vor fi abandonate în timpul tranziţiei comunităţile de mineri – relatează corespondentul BBC.

Eliminarea cărbunelui din producţia de energie este poate cel mai important pas pentru a gestiona criza climatică cu care se confruntă omenirea şi planeta. Guterres a făcut acest apel în deschiderea summitului unui grup de ţări şi companii (PPCA – Powering Past Coal Alliance) care încearcă să elimine cărbunele ca formă de producţie de energie.

PPCA a fost fondată de Regatul Unit şi Canada în 2017, UK fiind una dintre ţările care susţine că va elimina complet folosirea cărbunelui până în 2024, dar care acum se confruntă cu presiuni pentru deschiderea unei noi mine de cărbune în regiunea Cumbria din nordul Angliei.

Regatul Unit urmează să găzduiască un summit climatic al ONU în noiembrie. La această reuniune, PPCA a anunţat că două alte ţări se vor alătura iniţiativei, Ungaria şi Uruguay. Membrii PPCA se angajează să renunţe la arderea cărbunelui pentru a genera energie până în anul 2030 în ţările dezvoltate şi să reducă folosirea sa cu 80% la nivel global.

„Astăzi, fac un apel la toate guvernele, companiile private şi autorităţi locale să îndeplinească trei paşi. În primul rând, să anuleze toate proiectele bazate pe cărbune pentru a încheia această dependenţă mortală. În al doilea rând, să încheie toate finanţările internaţionale oferite minelor de cărbuni. În al treilea rând, să demareze efortul global pentru a organiza tranziţia muncitorilor din domeniu către alte sectoare, inclusiv prin discuţii la fiecare uzină în parte”, a spus Guterres.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite