ONU a adoptat o rezoluție care condamnă represiunile din Siria, în pofida Chinei și a Rusiei

Adunarea generală a ONU a adoptat, ieri, în majoritate şi în pofida opoziţiei Chinei şi Rusiei o rezoluţie care condamnă represiunile din Siria, la câteva zile după blocarea unui text similar în Consiliul de Securitate de către Moscova şi Beijing.

Ştiri pe aceeaşi temă

Rezoluţia adoptată cu 137 de voturi pentru, 12 împotrivă şi 17 abţineri cere guvernului sirian să pună capăt atacurilor împotriva populaţiei civile, susţine eforturile Ligii arabe de a asigura o tranziţie democratică în Damasc şi recomandă numirea unui trimis special al ONU pentru Siria, informează Mediafax.

Alături de Moscova şi Beijing, Cuba, Iran, Venezuela şi Coreea de Nord, printre alţii, au votat împotriva acestui text. Spre deosebire de Consiliul de Securitate, nu există drept de veto în Adunare.

Depunerea acestei rezoluţii a fost susţinută de peste 70 de ţări din cele 193 care alcătuiesc Adunarea. printre care numeroase state occidentale şi arabe care vizează accentuarea izolării regimului preşedintelui Bashar al-Assad.

Textul are un rol în principal simbolic, Adunarea generală fiind un organ consultativ.

Consiliul de Securitate, care nu s-a exprimat încă de la începutul crizei din Siria în martie 2011, a fost blocat pentru a doua oară la 4 februarie prin dublul veto rus şi chinez. Rezoluţia adoptată joi este similară cu textul blocat în Consiliu.

Adunarea a adoptat la 19 decembrie o rezoluţie precedentă denunţând situaţia drepturilor omului în Siria (133 pentru, 11 împotrivă, 43 de abţineri printre care Rusia şi China), însă textul adoptat joi are un conţinut cu caracter politic pronunţat.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările