Noua Zeelandă: Partidul premierului Jacinda Ardern a câştigat clar alegerile şi va avea majoritate absolută în parlament

Noua Zeelandă: Partidul premierului Jacinda Ardern a câştigat clar alegerile şi va avea majoritate absolută în parlament

Jacinda Arden

Premierul neo-zeelandez Jacinda Ardern a obţinut, sâmbătă, o victorie clară la alegerile parlamentare, Partidul Laburist fiind pe punctul de a avea majoritate absolută în parlament, datorită succesului guvernului în lupta cu pandemia, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

După numărarea a 95 la sută din voturi, laburiştii sunt în frunte, cu 49 la sută din totalul voturilor, ceea ce ar urma să îi aducă 64 din cele 120 de locuri din parlament.

Niciodată un partid neo-zeelandez nu a mai avut majoritate absolută de la refvorma sistemului electoral, în 1996, ceea ce înseamnă că toţi premierii de atunci şi până acum au guvernat în coaliţie.

“Mulţumesc tuturor celor care au votat, care şi-au arătat încrederea în noi pentru a continua să conducem relansarea ţării. După acest rezultat, avem un mandat pentru a ne accelera reacţia şi relansarea. Şi vom începe acest lucru mâine”, a spus Ardern.

Înainte de anunţarea rezultatelor definitive, şefa opoziţiei conservatoare şi-a recunoscut înfrângerea. “Felicitări premierului Jacinda Ardern, pe care am sunat-o, pentru că acestea sunt, cred, rezultate extraordinare pentru Partidul Laburist”, a afirmat Judith Collins, preşedinta Partidului Naţional.

Formaţiunea sa a primit 27 la sută din voturi, ceea ce înseamnă că va avea 35 de locuri în parlament, cel mai slab rezultat de după 2002.

Jacinda Ardern, care a împlinit 40 de ani în luna iulie, şi-a axat campanie pe un bilanţ foarte bun în lupta cu pandemia de coronavirus. Noua Zeelandă, care are 5 milioane de locuitori, a înregistrat 25 de decese cauzate de Covid-19.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările