Kunduz devine al treilea mare oraş din Afganistan cucerit de talibani

Kunduz devine al treilea mare oraş din Afganistan cucerit de talibani

FOTO EPA-EFE

Kunduz, al şaselea oraş ca mărime al Afganistanului, a căzut, duminică dimineaţă, în mâinile talibanilor, aflaţi într-o ofensivă de amploare pentru recucerirea ţării în contextul retragerii forţelor occidentale.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Kunduz a căzut. Talibanii au preluat controlul asupra tuturor clădirilor-cheie din oraş”, transmite un corespondent AFP de la Kunduz, un oraş cucerit şi eliberat de trei ori din mâinile insurgenţilor din 2015 încoace.

Kunduz, un oraş de peste 370.000 de locuitori situat la 300 de kilometri nord de Kabul şi 50 de kilometri sud de frontiera cu Tadjikistan, este a treia reşedinţă de provincie cucerită de talibani în ultimele 48 de ore, după Zaranj şi Sheberghan.

Sar-e-Pul, o altă reşedinţă de provincie, în nord-vestul ţării, este pe cale să intre sub controlul talibanilor. Potrivit deputatului Aziza Jalis, aceştia „au intrat în centrul oraşului”. „Luptele continuă pe străzi”, a precizat el.

Ofensiva de amploare a talibanilor este însoţită de măceluri, denunţă autorităţile afgane. Reprezentantul afgan la ONU a condamnat actele „odioase” comise de talibani în zonele care intră sub controlul lor.

Recent, secretarul de stat al SUA a avertizat că Afganistanul va deveni un „stat paria” dacă talibanii vor prelua puterea prin forţă şi vor „comite atrocităţi împotriva propriului lor popor”. Şeful diplomaţiei americane consideră „profund îngrijorătoare” informaţiile potrivit cărora insurgenţii talibani au comis atrocităţi în cursul campaniei lor de cucerire a Afganistanului.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările