Jaf ca-n filme în Dubai. Metoda spectaculoasă prin care nişte hoţi au reuşit să fure 35 de milioane de dolari dintr-o bancă

Jaf ca-n filme în Dubai. Metoda spectaculoasă prin care nişte hoţi au reuşit să fure 35 de milioane de dolari dintr-o bancă

FOTO Shutterstock

Cu ajutorul unei voci clonate electronic, 35 de milioane de dolari au fost furate de hackeri de la o bancă din Dubai. Hoţii s-au dat drept managerul unei firme care avea un cont la acea bancă. Jaful este de proporţii şi până în prezent este al doilea caz cunoscut în care se foloseşte un „deepfake” audio.

Hoţii au sunat la bancă, iar directorul instituţiei financiare a auzit la telefon o voce cunoscută, care îi cerea să transfere 35 de milioane de dolari. Pe email avea şi toate datele tranzacţiei, primite de la un avocat, aşa că totul părea în regulă. Banca a autorizat transferul uriaşei sume de bani, care a ajuns în diverse conturi de pe glob ale hackerilor, potrivit Digi24. 

Autorităţile din Dubai au avertizat că asemenea înşelăciuni, deocamdată ieşite din comun, pot deveni tot mai frecvente, deoarece tehnologia „deepfake” devine din ce în ce mai bună şi mai accesibilă, acesta fiind al doilea cel mai cunoscut jaf de acest fel. 

În 2019, printr-o metodă similară, directorul unei companii energetice din Marea Britanie, care a crezut că vorbeşte la telefon cu şeful lui, a trimis peste 240.000 de dolari într-un cont secret din Ungaria.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările