Fotografii de la Hubble: Pluto se înroşeşte din cauza modificărilor de atmosferă

Fotografii de la Hubble: Pluto se înroşeşte din cauza modificărilor de atmosferă

Pluto, imagine suprinsă de telescopul Hubble

Pluto, planetă pitică pe marginea exterioară a sistemului nostru solar, are o nuanţă mai roşiatică decât avea în urmă cu câţiva ani, au declarat oamenii de ştiinţă de la NASA, după examinarea unor fotografii captate de telescopul spaţial Hubble.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ei spun că orbita îndepărtată parte pestriţă şi cu o culoare de melasă, cu un ton  semnificativ roşu ceea ce este, cel mai probabil, rezultatul de topire a gheţii de pe suprafaţă de pol însorită a lui Pluto şi îngheţul celuilalt pol.

Schimbarea de culoare remarcabilă, care se pare că a avut loc între 2000 şi 2002, confirmă faptul că Pluto este o lume dinamică făcând obiectul unor modificări atmosferice dramatice, şi nu doar o minge de piatră şi gheaţă, conform  oamenilor de ştiinţă de la agenţia spaţială SUA.

Au spus că vor compara imaginile de la Hubble capturate, în 1994, cu unele din 2002 şi 2003, deoarece acestea arată mai multe semne de schimbare sezonieră, inclusiv dovezi că regiunea polară de nord a lui Pluto a devenit mai luminoase, în timp ce emisfera sudică s-a întunecat.

"Observaţiile Hubble sunt cheia de a demonstra cum totul are un sens, oferind un context bazat pe vreme şi modificări de sezon,   care deschide noi piste pentru alte investigaţii", a declarat liderul studiului, cercetătorul principal Marc Buie de la Institutul de Cercetare din oraşul de vest a Statelor Unite, Boulder, Colorado.

Pluto - declasificat ca un planetă a cu drepturi depline în august 2006 - are o orbită de 248 de ani şi o înclinare axial, care, spre deosebire de Pământ, generează singură schimbprile sezoniere. Sezoanele de gheaţă sunt asimetrice din cauza orbitei eliptice.

Oamenii de ştiinţă speră să adune mai mule fotografii edificatoare de pe Pluto la următoare misiune NASA de pe micuţa planetă, în 2015

 instantanee nituire suplimentare ale lui Pluto la următoarea NASA sonda spatiala, numit New Horizons, zboară de planetă pitică în 2015.

Hubble a suferit reparaţii în timpul unei misiuni spaţiale de transfer de anul trecut, care a dotat-o cu un nou aparat foto şi spectrograf, precum şi spruced până instrumente ştiinţifice.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările