FOTO VIDEO Dezastru în Africa: 1.000 de morţi în urma unui ciclon devastator. „Nu ştiu unde a fost îngropată de moloz fiica mea. Sunt doar resturi şi pietre“

FOTO VIDEO Dezastru în Africa: 1.000 de morţi în urma unui ciclon devastator. „Nu ştiu unde a fost îngropată de moloz fiica mea. Sunt doar resturi şi pietre“

FOTO AFP

Numărul persoanelor care au murit în urma ciclonului care s-a abătut asupra Mozambicului ar putea fi de o mie, a avertizat preşedintele ţării, Filipe Nyusi, potrivit BBC. Mai multe ţări din Africa au fost afectate de fenomenul meteorologic şi sunt numeroase victime şi daune materiale de proporţii.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
Nyusi a zburat cu o aeronavă deasupra celor mai afectate zone, luni, şi a descris un peisaj şocant: trupuri plutind peste tot în apă.
 
Furtuna a lovit prima dată în apropierea oraşului-port Beira, joi, cu vânt de până la 177 de kilometri pe oră, însă echipele de salvare au reuşit să ajungă în oraş abia duminică.
 
Un angajat al ONU  a declarat pentru BBC că fiecare clădire din Beira-localitate ce adăposteşte 500.000 de oameni- a suferit daune.
 
Gerard Bourke, de la Programul Mondial Alimentar (PAM) al ONU, a declarat: „Nicio clădire nu a rămas neatinsă de dezastru. Nu este electricitate. Nu sunt telecomunicaţii. Străzile sunt pline de linii de electricitate căzute. Acoperişurile de pe atât de multe case au căzut, la fel şi pereţii. Mulţi oameni din oraş şi-au pierdut locuinţele.”
 
Echipele de salvare şi-au petrecut mare parte din noapte ajutându-i pe oamenii care se refugiaseră în copaci, a declarat pentru BBC Jamie LeSeur, şeful echipei de intervenţii IFRC.
 
Numărul oficial de morţi în Mozambic a ajuns la 84, după inundaţii şi vântul puternic. Ciclonul a omorât cel puţin 180 de persoane în zona sudică a Africii.
 
Federaţia Internaţională a Crucii Roşii şi Semilunii roşii (IFRC) a descris dezastrul ca „major şi terifiant.”
 
În Zimbabwe, cel puţin 98 de oameni au murit şi 217 sunt dispăruţi, în zonele de est şi sud, potrivit guvernului. Printre victime se numără şi doi elevi de la internatul St. Charles Lwanga, din districtul Chimanimani, care au murit după ce camera lor de cămin a fost lovită de rocile căzute de pe versantul unui munte.
 
Şi Malawi a fost afectată de ciclon. Inundaţiile au dus la moartea a cel puţin 122 de persoane, a transmis Reliefweb. 
 
Guvernul Marii Britanii a transmis că va trimite ajutoare umanitare în valoare de 6 milioane de lire sterline către Mozambic şi Malawi, precum şi mii de corturi.
 

Care este situaţia în Beira, Mozambic

 
Cea mai mare parte a celor cărora li se cunoaşte cu certitudine soarta au murit în zona Beira, al patrulea cel mai mare oraş al ţării, cu o populaţie de aproximativ 500.000 de persoane, potrivit autorităţilor locale.
 
Peste 1.500 de oameni au fost răniţi de către copaci căzuţi şi resturi din clădiri, au declarat autorităţile din capitala Maputo pentru BBC.
 
„Aproape totul a fost afectat de această calamitate,” a spus, duminică, Alberto Mondlane, guvernatorul provinciei Sofala, care include şi Beira. „Avem oameni care suferă şi acum, unii sunt în vârful copacilor şi au mare nevoie de ajutor.”
 
Localnicii din Beira au făcut „eforturi incredibile” pentru a redeschide drumurile din oraş.
 

Care este situaţia în Zimbabwe

 
În Zimbabwe a fost decretată starea de calamitate. Preşedintele Emmerson Mnangagwa s-a întors acasa mai repede dintr-o călătorie în Emiratele Arabe Unite, „pentru a se asigura că este direct implicat în răspunsul naţional”, au transmis autorităţile.
 
Supravieţuitori care au ajuns la un spital din districtul Chimanimani au descris cum apele le-au luat casele şi pe cei dragi. 
 
„Încă nu am găsit locul unde fiica mea a fost îngropată de moloz,” a declarat Jane Chitsuro pentru AFP. „Nu mai există mobilă, nu mai există haine, sunt doar resturi şi pietre.”
 
 

Cum va fi vremea în continuare

 
„Există riscul să plouă în continuare în următoarele zile în jumătatea nordică a Mozambicului şi în sudul Republicii Malawi,” potrivit meteorologului BBC Chris Fawkes. 
 
Ar putea exista furtuni , a adăugat el, dar „imaginea este complicată de straturi groase de nori care au rămas în urma fenomenelor din Idai, care au putea împiedica formarea unor furtuni.”
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: