Iranul a lansat atacuri cu „zeci de rachete“ asupra a două baze americane din Irak şi ameninţă că va lovi în SUA în cazul unei riposte

Iranul a lansat atacuri cu „zeci de rachete“ asupra a două baze americane din Irak şi ameninţă că va lovi în SUA în cazul unei riposte

FOTO EPA

Gărzile Revoluţionare Islamice au lansat marţi atacuri aeriene din Iran asupra a două baze americane din Irak şi au ameninţat cu represalii în SUA dacă va exista o ripostă a forţelor americane. Din informaţiile de până acum nu sunt răniţi în rândurile forţelor americane şi nici celor irakiene.

UPDATE 08.55 Armata irakiană a confirmat că nu există victime în rândul forţelor sale în urma celor 22 de proiectile lansate la baza aeriană Ayn al-Asad, care găzduieşte trupe americane. 
 
„Irak a fost supus, între 1:45 şi 2:45 în dimineaţa zilei de 8 ianuarie, la un bombardament cu 22 de rachete. 17 au căzut la baza aeriană Ayn al-Asad, inclusiv două care nu au explodat şi 5 în oraşul Erbil, în sediul coaliţiei. Nu au fost înregistrate pierderi în rândul forţelor irakiene“, se arată într-un comunicat al Armatei. 
 
CITEŞTE SI Militarii români nu se aflau în bazele din Irak atacate cu rachete de forţele iraniene
 

Americanii au evacuat bazele la timp

UPDATE Serviciile de informaţii au alertat bazele de iminenţa atacurilor, astfel că militarii au avut suficient timp pentru a se adăposti.


Televiziunea iraniană susţine că sunt 80 de victime

UPDATE Oficialii irakieni au declarat că nu sunt victime printre militarii irakieni de la cele două baze. Televiziunea de stat iraniană, însă, transmite că 80 de persoane au fost ucise în urma atacurilor cu rachete şi că elicopterele americane şi echipamentele militare au fost „grav afectate” de 15 rachete iraniene. Washingtonul nu a comentat încă informaţiile.


UPDATE Ministrul de externe iranian a scris pe Twitter că Iranul a răspuns proporţional ca măsură de autoapărare legitimă. Iranul nu doreşte o escaladare sau război, dar se va apăra dacă va fi atacat. Javad Zarif lasă să se înţeleagă că măsurile contra atacului laş asupra oficialilor de rang înalt şi cetăţenilor iranieni se încheie aici.


UPDATE Atacul de la baza din al-Assad nu a ţintit în zone populate de americani.


Reacţia lui Trump

UPDATE Trump a postat pe Twitter: „Totul este bine în privinţa atacurilor cu rachete de la bazele noastre militare din Irak. Verificăm acum dacă sunt victime şi evaluăm pagubele. Dar totul arată bine până acum. Avem cea mai puternică şi mai bine echipată armată din lume. Voi face declaraţii mâine dimineaţă”.

 
UPDATE Iranul ameninţă că va lovi în SUA dacă armata americană ripostează atacurilor asupra bazelor americane din Irak . Pe canalul Telegram, Gărzile Revoluţionare Islamice au transmis: „Pentagonul spune că urmează riposta din partea SUA. De data asta riposta noastră va fi în America”.

UPDATE Donald Trump ar fi urmat să se adreseze naţiunii, dar Casa Albă a transmis că nu se va întâmpla asta. Oficialii americani în domeniul securităţii au părăsit Casa Albă. 


UPDATE O jurnalistă corespondent din Washington pentru presa din Orientul Mijlocit a relatat pe Twitter că au fost confirmate victime printre militari irakieni şi o a treia bază americană a fost atacată.

Secretarul consiliului de securitate iranian, Ali Shamkhani, declarase marţi pentru agenţia de presă iraniană Tasnim: „Cele 27 de baze americane aflate mai aproape de graniţa cu Iranul sunt deja în stare de alertă maximă; ei ştiu prea bine că putem riposta cu rachete cu rază intermediară şi lungă de acţiune”.
 
 
UPDATE Un al doilea val de atacuri asupra bazei al-Assad este în desfăşurare.
 
Un oficial al armatei americane a declarat la CNN că atacul asupra bazei americane de la al-Assad a fost lansat la aceeaşi oră la care a fost ucis generalul iranian Soleimani.
 
 
UPDATE Atacurile au fost lansate din Iran asupra bazelor americane Erbil, din nordul Irakului şi al-Assad, din vestul Irakului.
   
UPDATE Pentagonul a declarat că au fost lansate atacuri cu peste 10 rachete balistice asupra a două baze americane.
 
Baza al-Assad este situată în provincia Anbar din vestul Irakului.
 
Forţele Revoluţionare Islamice au revendicat atacul printr-un comunicat: „Soldaţii noştri din unitatea aerospaţială au lansat un atac soldat cu succes cu zeci de rachete balistice asupra bazei militare din Al Assad în numele martirului generalul Quasem Soleimani”.
 
Televiziunea iraniană vorbeşte de un atac zdrobitor asupra bazei americane.
 
Nu sunt informaţii despre tipul rachetelor folosite şi dacă ar putea fi sau ar urma atacuri cu rachete cu rază lungă. 
 
 

 

 

Armata americană a confirmat că cel puţin şase rachete au fost lansate de gruparea paramilitară. Este vorba de aceeaşi bază despre care Trump spunea zilele trecute că a costat miliarde să fie construită şi că în cazul retragerii militarilor americani Irakul trebuie să restituie banii pentru ea Statelor Unite.

De asemenea sunt relatări încă neconfirmate că au loc şi alte atacuri aeriene în Irak.

Preşedintele american Donald Trump a fost informat despre atac şi monitorizează situaţia.

Ali Shamkhani, secretarul consiliului de securitate iranian a declarat marţi că sunt luate în calcul „13 scenarii” pentru a răzbuna moartea comandantului forţelor de elită ale Gărzilor revoluţionare, dar că şi în cazul unui număr mai mic de ţinte americane SUA vor avea parte de „un coşmar istoric”.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: