Femei care au marcat anul 2019

Femei care au marcat anul 2019

Femei manifestând împotriva abuzurilor sexuale la iniţiativa mişcării Las Tesis, din Chile FOTO EPA-EFE

Activiste, avocate, politiciene, lideri, numeroase femei au marcat anul 2019 şi au scris istorie prin eforturile depuse pentru o cauză.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Madame Figaro“ a făcut un top al femeilor care şi-au pus amprenta asupra anului 2019.

Greta Thunberg, personalitatea anului

Activistă suedeză Greta Thunberg a ţinut capul de afiş al acţiunilor privind conştientizarea pericolelor schimbării climatice. Aflată din august 2018 la originea mişcării „Fridays for Future“, adolescenta a fost invitată să vorbească la ONU în septembrie 2019. Sosită cu o ambarcaţiune la New York, Greta i-a luat la rost pe liderii lumii şi a denunţat absenţa unor acţiuni puternice pro-climat din partea lor. Şi-a repetat mesajul la sumitul COP25, desfăşurat în decembrie la Madrid. La 16 ani, a devenit cea mai tânără deţinătoare a titlului „personalitatea anului“ oferit de publicaţia „Times“.

Greta Thunberg FOTO EPA-EFE

Christine Lagarde, prima femeie de la conducerea BCE

Specialistă în dreptul muncii şi avocată la Baroul Paris, Christine Lagarde şi-a început cariera politică în 2005. În 2007, a devenit ministru de Finanţe în Franţa. Patru ani mai târziu, a preluat conducerea Fondului Monetar Internaţional, fiind prima femeie care ocupă acest post. A recidivat în 2009, devenind prima femeie de la şefia Băncii Centrale Europene (BCE). În decembrie, la preluarea funcţiei, a vorbit despre înţelepciunea bufniţei şi a tranşat între susţinerea creşterii economice şi ortodoxia monetară: „O mai spun încă o dată şi pentru totdeauna, nu sunt nici porumbel, nici şoim“.

Christine Lagarde FOTO EPA-EFE

Nasrin Sotoudeh, activista din spatele gratiilor

Avocată şi activistă pentru drepturile femeilor, iranianca Nasrin Sotoudeh a fost condamnată la 11 martie 2019 la zece ani de închisoare şi 148 de lovituri de bici pentru „instigare la nesupunere“. Se află în spatele gratiilor din iunie 2018, în baza unei sentinţe de cinci ani de închisoare pentru spionaj. Recompensată în 2012 cu Premiul Saharov, ea s-a făcut remarcat prin apărarea femeilor arestate în decembrie 2017 şi în ianuarie 2018 în Iran pentru că au renunţat să poarte vălul islamic în public.

Nasrin Sotoudeh FOTO EPA

Ursula von der Leyen, prima femeie de la preşedinţia Comisiei Europene

Poliglotă şi mamă a şapte copii, germanca Ursula von der Leyen este cunoscută totodată pentru talentul său oratoric şi ataşamentul profund pe care îl are faţă de Europa. În iulie 2019 a devenit prima femeie aleasă la conducerea Comisiei Europene, succedându-i luxemburghezului Jean-Claude Juncker.

Ursula von der Leyen FOTO EPA-EFE

Marlène Schiappa, luptătoarea împotriva violenţei domestice şi abuzurilor sexuale

Responsabilă de dosarul egalităţii de gen în Cabinetul Philippe, Marlène Schiappa duce o luptă dură împotriva sexismului şi violenţelor sexuale. Este cunoscută pentru blogul său „Maman travaille“, unde pledează pentru egalitatea parentală, precum şi pentru cele 15 cărţi dedicate cauzei feministe, între care un eseu despre „cultura violului“.

 

Marlène Schiappa FOTO EPA-EFE

Alte remarcate ale anului 2019 în versiunea „Madame Figaro“ sunt: Virginie Viard, noua directoare de creaţie a casei de modă Coco Chanel, Megan Rapinoe, campioană mondială la fotbal şi deţinătoarea Balonului de aur 2019, Sophie Viger, femeia care s-a ambiţionat să feminizeze tech-ul, Meghan Markle, fosta actriţă devenită ducesă şi mamă a unui băiat, Archie Mountbatten-Windsor, dar şi Jacinda Ardern, premierul neozeelandez care aduce un nou tip de leadership.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: