Document desecretizat: Prinţul moştenitor saudit a ordonat operaţiunea de capturare sau ucidere a jurnalistului Jamal Khashoggi

Document desecretizat: Prinţul moştenitor saudit a ordonat operaţiunea de capturare sau ucidere a jurnalistului Jamal Khashoggi

Prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman a fost cel care a aprobat operaţiunea de capturare sau ucidere a jurnalistului disident Jamal Khashoggi care a fost omorât în 2018, potrivit unor documente clasificate făcute publice vineri de serviciile de informaţii americane, scrie Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

"Analiza arată că prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Muhammad bin Salman, a aprobat o operaţiune în Istanbul, Turcia, pentru capturarea sau uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi. Evaluarea noastră are ca baze controlul exercitat de prinţul moştenitor în procesul decizional din regatul saudit, implicarea directă în operaţiune a unui consilier principal şi a membrilor dispozitivului de protecţie al lui Muhammad bin Salman şi susţinerea prinţului moştenitor pentru utilizarea mijloacelor violente în scopul reducerii la tăcere a disidenţilor din străinătate, inclusiv a lui Khashoggi", arată raportul elaborat de Biroul directorului Comunităţii Serviciilor de Informaţii din SUA, care a fost declasificat.
 
"Începând din 2017, prinţul moştenitor a avut control total asupra organizaţiilor de securitate şi informaţii din Arabia Saudită, ceea ce face foarte improbabil ca oficiali saudiţi să fi comis o operaţiune de acest fel fără autorizarea prinţului moştenitor", se mai arată în raport. 
 
 
Khashoggi, rezident în SUA care a scris editoriale critice pentru The Washington Post la adresa politicilor prinţului, a fost ucis şi dezmembrat de o echipă operativă, care avea legături cu prinţul, în consulatul saudit de la Istanbul. 
 
Riadul a negat orice implicare a prinţului, care conduce de facto Arabia Saudită. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările