Curtis Scaparotti, nominalizat de Obama pentru a-i succeda lui Philip Breedlove în funcţia de comandant suprem al NATO în Europa

Curtis Scaparotti, nominalizat de Obama pentru a-i succeda lui Philip Breedlove în funcţia de comandant suprem al NATO în Europa

Curtis Scaparotti FOTO stripes.com

Preşedintele american Barack Obama l-a nominalizat vineri pe generalul Curtis Scaparotti în funcţia de comandant suprem al NATO în Europa, a anunţat Pentagonul, precizând că este vorba de un post cheie în condiţiile în care Alianţa îşi consolidează poziţia în estul continentului, pentru a face faţă ameninţării ruse.

Ştiri pe aceeaşi temă

Scaparotti, în prezent comandant al forţelor SUA în Coreea de Sud, îl va înlocui în funcţie pe generalul Philip Breedlove. NATO a anunţat într-un comunicat că a aprobat nominalizarea lui Scaparotti. De-acum, nominalizarea trebuie aprobată de Senatul american, dominat de republicani, relatează news.ro.

Breedlove a fost un critic vehement al manevrelor militare ruse în timpul mandatului său. Într-una dintre ultimele sale declaraţii publice, el i-a avertizat pe congresmenii americani că Rusia l-ar ajuta pe preşedintele sirian Bashar al-Assad să transforme criza migranţilor într-o armă împotriva Vestului.

Generalul a acuzat, de asemenea, Rusia că reprezintă o ameninţare din ce în ce mai mare pentru Statele Unite.

„Rusia a ales să ne fie adversară şi reprezintă o ameninţare existenţială de lungă durată pentru Statele Unite şi pentru aliaţii şi partenerii noştri europeni. Rusia este dornică să exercite o influenţă puternică asupra vecinilor săi din zona tampon, aşa că a folosit în mod repetat forţa militară pentru a încălca suveranitatea şi integritatea teritorială a unor state precum Ucraina, Georgia şi Moldova“, a avertizat Breedlove.

Oficialul a atras atenţia şi asupra activităţii militanţilor proruşi din estul Ucrainei, după ce ambasadorul american la Kiev a reclamat în ultima săptămână 450 de atacuri pe linia frontului. Breedlove a mai avertizat că Moscova va ţine în continuare sub presiune Kievul. 

În cursul mandatului său, Statele Unite au anunţat că vor desfăşura tancuri, artilerie şi alte echipamente militare în Europa Centrală şi de Est, din cauza tensiunilor cu Rusia. România, Bulgaria şi Polonia au fost de acord să găzduiască respectivele echipamente pe teritoriul lor. Alte componente ale echipamentelor militare vor fi desfăşurate în Germania, notează news.ro.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările