Criza apei scoate lumea în stradă în Iran: Cel puţin un mort după ce poliţia a deschis focul

Criza apei scoate lumea în stradă în Iran: Cel puţin un mort după ce poliţia a deschis focul

FOTO aljazeera.com

Poliţia iraniană a deschis focul, duminică seara, împotriva unor manifestanţi care au ieşit în stradă pe fondul unei penurii de apă. Cel puţin un protestatar a fost ucis în cursul acestor manifestaţii care durează de câteva săptămâni în sud-vestul Iranului.

Ştiri pe aceeaşi temă

La Susangerd, epicentrul protestelor din provincia Khuzestan, forţele de ordine au făcut uz de arme de foc împotriva manifestanţilor care au ieşit în stradă în contextul penuriei de apă. Un filmuleţ cu forţele de ordine deschizând focul împotriva manifestanţilor a fost difuzat de un grup de apărare a drepturilor omului.

Cel puţin o persoană a fost ucisă în cursul protestelor care au avut loc în ultimele săptămâni în această provincie. Informaţia, difuzată iniţial de presa locală, a fost confirmată de viceguvernatorul Khuzestanului.

Bogată în petrol, această provincie de la frontiera cu Irakul suferă din cauza penuriei de apă.

Ţara se confruntă cu întreruperi în aprovizionarea cu apă în contextul celei mai grave secete din ultimii 50 de ani în regiune.

În mai, ministrul iranian al Energiei, Reza Ardakanian, a avertizat în privinţa penuriei de apă din cursul verii, afirmând că acest an se anunţă a fi „cel mai secetos din ultima jumătate de secol”.

Penuria de apă a provocat acum două săptămâni pene de curent urmate de manifestaţii în mai multe oraşe. Unii iranieni şi-au exprimat furia inclusiv faţă de ghidul suprem, ayatollahul Ali Khamenei, scandând „Moarte dictatorului” şi „Moarte lui Khamenei”.

Khuzestan este ca un butoi cu pulbere. Pe lângă lipsa apei, regiunea se confruntă pandemia de COVID-19, o mişcare separatistă arabă şi greve ale salariaţilor din sectorul petrolier, care cer salarii mai mari şi condiţii de muncă mai bune.

Ori economia iraniană se prăbuşeşte sub efectul sancţiunilor americane şi pandemiei de COVID-19.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările