Conflictul din Siria. Statele Unite au bombardat un convoi pro-regim în apropiere de Iordania

Conflictul din Siria. Statele Unite au bombardat un convoi pro-regim în apropiere de Iordania

Siria Foto: AFP/Arhivă

Statele Unite au bombardat joi un convoi care are legături cu regimul sirian, în apropiere de frontiera iordaniană, întrucât a fost considerat ameninţător pentru forţele coaliţiei care luptă cu gruparea jihadistă Statul Islamic, a declarat pentru AFP un responsabil american din domeniul apărării, transmite rtbf.be.

Ştiri pe aceeaşi temă

Convoiul „nu a răspuns“ avertismentelor ce vizau să împiedice „apropierea prea mare de forţele coaliţiei la At-Tanf“, o tabără a rebelilor sirieni susţinuţi de SUA şi aliaţii lor, a mai spus oficialul.
 
Potrivit lui, este vorba despre un incident punctual, care nu indică o schimbare în strategia coaliţiei.

„Nu am lovit tot convoiul, ci numai câteva vehicule din faţă“, a menţionat responsabilul.
 
El a adăugat că, înainte de bombardament, avertismentele au fost lansate în special prin intermediul liniei speciale de comunicare ce a fost pusă la punct împreună cu Rusia, aliată a regimului sirian, pentru a evita incidentele între avioanele ruse şi cele ale coaliţiei în spaţiul aerian sirian. 
 
Pentru a încerca să oprească acest convoi, avioanele au făcut şi „o demonstraţie de forţă“ şi au lansat „tiruri de avertisment“. 

„Nu suntem siguri că este vorba despre forţe siriene, dar, în orice caz, erau forţe care lucrau clar cu sirienii“, a mai spus el.
 
Statele Unite şi coaliţia nu bombardează forţe legate de regimul sirian, aminteşte France-Presse, adăugând că excepţie a făcut atacul lansat de SUA la începutul lunii aprilie asupra unei baze aeriene siriene (Al-Chaayrate), o măsură ce a venit ca urmare a unui atac chimic atribuit regimului Bashar al-Assad.
 
De asemenea, coaliţia a recunoscut că a lovit „din greşeală“, la sfârşitul lunii septembrie, combatanţi ai regimului sirian în apropiere de Deir Ezzor, în estul Siriei, pe care îi identificase drept jihadişti.  

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: