Bravo, Google!

Motorul de căutare a ameninţat, la 12 ianuarie, că se va retrage din China, în urma acţiunilor de piratare ce i-au vizat pe activiştii drepturilor omului din această ţară.

Ştiri pe aceeaşi temă

Între numeroasele implicaţii pe care le-ar putea avea decizia Google de a nu mai cenzura rezultatele căutărilor în China una este clară: cea care îi va permite să se (re)conformeze devizei sale  „Don't be evil" (Comportă-te cum trebuie), deviză luată în derâdere după ce întreprinderea a decis să se implanteze în China.

Poate că această decizie este mai degrabă motivată financiar, decât de voinţa de a acţiona drept. Google riscă să piardă miliarde de dolari prin retragerea din China, dar, pe termen lung, daunele pe care le-ar suferi imaginea sa din cauza defectelor sistemului de securitate, precum şi colaborarea cu cenzura chineză ar putea fi infinit mai costisitoare.

Oricare ar fi motivul deciziei, compania a adoptat astfel o poziţie clară de partea drepturilor omului şi contra cenzurii din China. Bravo, Google!

Decizia ar putea reprezenta o turnură în relaţiile dintre autorităţile chineze şi societăţile dornice să intre pe piaţa din această ţară.

Multă vreme, multinaţionalele au crezut că trebuie să aibă cu orice preţ relaţii cu China, chiar dacă trebuiau să se supună unor reglementări opresive şi, uneori, de-a dreptul imorale. Puţine au fost cele dispuse să ignore o piaţă cu o creştere anuală de circa 10%. Acum, decizia Google ar putea determina şi alte firme să se întrebe dacă prezenţa lor în China merită cu adevărat. De-acum, mai vechea dezbatere asupra cenzurii din China a fost relansată, ceea ce este un lucru bun.

Nimeni nu se aşteaptă, desigur, ca regimul de la Beijing să-şi schimbe brusc comportamentul.

Pe termen scurt, aceste evenimente riscă să le întărească autorităţilor voinţa de a-şi spori controlul. Cu timpul însă, iniţiativa Google poate încuraja reforme pe care doar presiunea organizaţiilor de apărare a drepturilor omului nu poate să le forţeze.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: