Autorităţile din Botswana susţin că originea variantei Omicron ar fi în altă ţară

Autorităţile din Botswana susţin că originea variantei Omicron ar fi în altă ţară

FOTO afro.who.int

Autorităţile din Botswana, ţara africană unde au fost prelevate primele probe care au confirmat existenţa noii variante Omicron, au susţinut că originea acestora este "importată", dar au refuzat să precizeze de unde veneau cele patru persoane de la care au fost prelevate acele probe.

Ştiri pe aceeaşi temă

   Originea cazurilor de infectare cu noua tulpină este "importată", spune ministrul sănătăţii din Botswana, Edwin Dikoloti, care a refuzat să precizeze de unde veneau cele patru persoane de la care au fost prelevate acele probe, relatează EFE.  
Marea majoritate a celor 19 cazuri sunt în zona capitalei Gaborone şi au istoric de călătorie în afara Botswanei, ori sunt contacte asociate acestor cazuri, a declarat oficialul la o conferinţă de presă.
 
El a cerut să nu fie politizate originile variantei şi a invocat acest argument pentru a refuza să precizeze din ce ţară a venit în "misiune diplomatică" un grup de "patru străini".  Pe 11 septembrie aceştia au fost testaţi pozitiv la COVID-19 în Botswana.
 
Secvenţierea ulterioară a genomului acestor probe a relevat că ele au fost primele prelevate la care a fost descoperită noua variantă, denumită între timp de OMS varianta Omicron. "Detectarea a fost tratată ca origine", s-a plâns ministrul Dikoloti la conferinţa de presă la care a participat şi ministrul de externe al Botswanei, Lemogang Kwape.
 
Varianta Omicron se caracterizează printr-un număr neobişnuit de mare de mutaţii, al căror impact rămâne să fie stabilit, dar OMS consideră că datele deja disponibile sugerează un potenţial mai mare de transmitere comparativ cu celelalte variante ale coronavirusului SARS-CoV-2, inclusiv Delta, varianta dominantă în prezent şi deja foarte contagioasă.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările