Atentat la Beirut:  un fost ambasador libanez la Washington a fost ucis. Hezbollah neagă implicarea

Atentat la Beirut:  un fost ambasador libanez la Washington a fost ucis. Hezbollah neagă implicarea

Imagine de la locul atentatului. FOTO Reuters

Un consilier al fostului premier Saad Hariri, Mohammad Chatah, liderul coaliţiei ostile regimului sirian, a fost ucis vineri într-un atentat la Beirut, au anunţat membri ai coaliţiei şi Agenţia Naţională libaneză de Informaţii (ANI). Mişcarea şiită Hezbollah a condamnat atentatul comis vineri la Beirut şi enagă orice implicare.

Ştiri pe aceeaşi temă

Chatah, fost ministru de Finanţe, se îndrepta către locuinţa lui Saad Hariri, care nu se află în ţară, unde urma să participe, la ora locală 9.30 (9.30, ora României), la o reuniune a coaliţiei, cunoscute sub numele "14 martie", ostile regimului lui Bashar al-Assad şi care susţine opoziţia siriană.

Explozia, puternică şi resimţită în capitala libaneză, s-a produs pe una dintre arterele din centrul oraşului care conduce spre această casă, unde coaliţia îşi organizează de obicei reuniunile.
Imagini difuzate de către posturi locale de televiziune au prezentat mai multe maşini şi corprui în flăcări pe străzi. Ambulanţe se aflau la faţa locului pentru a-i ajuta pe răniţi. Starada era acoprită cu moloz.

Chatah, fost ambasador libanez la Washington, era unul dintre liderii vocali ai coaliţiei, fiind considerat reprezentantul politic al lui Hariri, plecat din Liban în 2011, după ce rivalul acestuia, mişcarea şiită Hezbollah, a provocat îndepărtarea de la putere a Guvernului pe care-l conducea.

În perioada 2005-2012, o serie de atentate şi asasinate au vizat politicieni şi jurnalişti ostili regimului sirian, dar şi oficiali din cadrul armatei şi poliţiei consideraţi apropiaţi acestei tabere.

Atentatul în care a fost ucis Chatah are loc cu 20 de zile înaintea procesului presupuşilor vinovaţi de asasinarea fostului premier libanez Rafic Hariri. Acest asasinat, comis pe 14 februarie 2005, a afectat puternic Libanul.

Saad Hariri, liderul coaliţiei libaneze ostile regimului sirian, a atribuit mişcării şiite Hezbollah atentatul comis vineri la Beirut în care a murit unul dintre consilierii săi, Mohammad Chatah. "Pentru noi, acuzaţii sunt aceiaşi care ignoră justiţia internaţională, cei ce refuză să compară într-o instanţă internaţională", a spus Hariri, referindu-se la Tribunalul special pentru Liban (TSL), creat pentru elucidarea circumstanţelor uciderii în anul 2005 a tatălui său, fostul premier Rafic Hariri.

"Doar inamicii Libanului pot beneficia de asasinarea lui Mohammad Chatah; este vorba de un atac care este parte a unei serii de crime menite să distrugă Libanul", a comunicat mişcarea şiită, cerând aducerea criminalilor în faţa justiţiei.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările