Ungaria condiţionează certificatul de vaccinare de efectuarea dozei booster

Ungaria condiţionează certificatul de vaccinare de efectuarea dozei booster

FOTO: EPA-EFE

Cetăţenii ungari vor fi eligibili, începând din 15 februarie, pentru un certificat de vaccinare doar dacă au primit o a treia doză (booster) sau doza a doua le-a fost administrată cu cel mult şase luni în urmă, a anunţat joi şeful de cabinet al premierului Viktor Orban, Gergely Gulyas, transmite MTI, preluat de Agerpres.

Ştiri pe aceeaşi temă

Pentru cei care nu au împlinit 18 ani, două doze de vaccin vor fi suficiente pentru a li se elibera un certificat, denumit anterior certificat de imunitate, a indicat Gulyas într-o conferinţă de presă.
 
„Semnificaţia trecerii prin boala COVID-19 se va modifica după varianta Omicron. Vaccinul este cel care asigură protecţie, mai degrabă decât trecerea prin boală'', a afirmat el.
 
Gergely Gulyas a subliniat că, pentru a beneficia de un certificat de vaccinare valid, adulţilor le va fi necesară primirea unei doze booster, disponibilă după patru luni de la cea de-a doua.
În aceeaşi conferinţă de presă, Gulyas a anunţat că, la recomandarea unui medic, va putea fi administrată şi o a patra doză de vaccin.
 
„Oricine poate primi o a patra doză de vaccin împotriva COVID-19 după consultarea unui medic, un decret în acest sens va fi publicat în cursul săptămânii'', a spus şeful de cabinet, citat de Reuters.
 
El a mai afirmat că Ungaria se aşteaptă la o creştere considerabilă a cazurilor de COVID-19 în săptămânile următoare din cauza propagării rapide a variantei Omicron, şi la noi bilanţuri record de infectare, dar nu şi la o creştere similară a spitalizărilor şi deceselor.
 
Joi au fost raportate 9.216 de cazuri noi de infectare, faţă de 7.883 miercuri, însă numărul de pacienţi spitalizaţi a scăzut. În prezent sunt internaţi 2.647, dintre care 249 sunt asistaţi respirator. Potrivit lui Gulyas, 8.564 de paturi de spital au fost alocate potenţialilor bolnavi de COVID-19 şi numărul lor ar putea fi suplimentat la nevoie, însă în prezent 75% sunt libere.
 
„Guvernul a mai decis să scurteze perioada de carantină de la zece zile la şapte zile'', a adăugat oficialul maghiar, precizând că se va putea ieşi din carantină după cinci zile în cazul unui test negativ.
 
În Ungaria, puţin peste 6 milioane din cei 10 milioane de locuitori au primit cel puţin două doze de vaccin, iar 3,3 milioane au primit şi un booster, însă rata de vaccinare se menţine mai scăzută decât în majoritatea statelor vest-europene.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările