Un veteran britanic de 89 de ani a fugit din azil, pentru a se alătura camarazilor săi în Normandia

Un veteran britanic de 89 de ani a fugit din azil, pentru a se alătura camarazilor săi în Normandia

Veteranul alături de echipajul ferriboatului britanic, la întoarcerea în Anglia

Celebrarea a 70 de ani de la Debarcarea Aliaţilor în Normandia a trezit emoţii puternice în rândul veteranilor de război, majoritatea aflaţi la vârste foarte înaintate. Britanicul Bernard Jordan, în vârstă de 89 de ani, nu a rezistat tentaţiei de a se alătura camarazilor săi de arme şi a fugit din sanatoriul în care se afla, pentru a participa la ceremoniile de vineri, de pe coasta franceză.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cu medaliile ascunse sub jachetă, fostul ofiţer al Marinei Regale le-a spus îngrijitorilor că pleacă la o plimbare prin localitate, în dimineaţa de 5 iunie.

Jordan a luat însă drumul Franţei şi până seara era deja cazat într-un hotel din Ouistreham, lângă Arromanches, unde soldaţii britanici au dus lupte grele cu armata nazistă.

La ora 7.15, la sanatoriul din Hove, East Sussex, s-a dat alarma, din cauza dispariţiei veteranului, considerat de asistenţii azilului „în putere“ la vârsta sa înaintată. 

Reprezentanţii azilului l-au căutat acasă, în spitale, la morgă, alertând şi companiile de taxi sau de transport public, pentru a-l putea găsi.

Teama cea mai mare era că bătrânului i se întâmplase ceva grav şi nu a mai reuşit să ia legătura cu sanatoriul. 

Bernard Jordan se putea plimba fără probleme prin oraş, întrucât nu avea probleme de sănătate majore şi se află în deplinătatea facultăţilor sale mentale.De aceea, îngrijorarea asistenţilor creştea pe măsură ce orele treceau.

Misterul s-a elucidat când un îngrijitor a primit un apel telefonic de la un alt veteran care i-a comunicat că Bernard Jordan a luat autobuzul spre Franţa împreună cu el şi se va întoarce când va fi pregătit.

Poliţia din Brighton a considerat cazul ca fiind deosebit de amuzant, iar comandantul Nev Kemp a scris pe Twitter: „Ador asta: veteran de 89 de ani, declarat dispărut de la azil, după ce nu I s-a dat voie să meargă la ceremoniile pentru Ziua Z. L-am găsit acolo!“

Fostul ofiţer de marină şi-a povestit aventura într-un interviu pentru televiunea ITV, vineri seara, când încă se afla în Normandia. „Sper că nu voi avea probleme când mă întorc“, a afirmat simpaticul Jordan.

„Am vrut doar să vin la ceremonie. Am fost şi anul trecut şi – Doamne Ajută!- voi merge şi la anul, dacă mai sunt pe aici“, a declarat senin ofiţerul, care va împlini 90 de ani luna viitoare.

Purtătorul de cuvânt al azilului, considerat unul dintre cele mai bune din ţară, a afirmat că Bernard este binevenit înapoi. „Bernard are o personalitate puternică şi întotdeauna face ce îi trece prin minte. Ne bucurăm şi susţinem prezenţa lui la ceremoniile închinate Zilei Z“.

Jordan a venit la sanatoriu în ianuarie, pentru a petrece cât mai mult timp cu soţia lui Irene, internată acolo. Veteranul beneficiază de un program special, însă nu i s-a permis să facă călătoria până în Franţa.

Veteranul a luat autobuzul şi apoi feribotul împreună cu unul dintre foştii săi camarazi, traversând Canalul Mânecii. Ulterior, cei doi s-au reîntâlnit cu veteranii din batalioanele 2 şi 3 de paraşutişti, care au spus despre el: „Este cel mai bun tovarăş al nostru!“. Bătrânul şi-a găsit singur o cameră la un hotel din portul Ouistreham, în apropierea plajei Sword unde a avut loc ceremonia internaţională.

„M-am simţit foarte bine“, a mărturisit, vizibil emoţional, veteranul Jordan, pentru ITV.

În timpul călătoriei de întoarcere din această dimineaţă, Bernard Jordan a fost invitat de căpitanul feribotului la un mic dejun pe punte. „Ne-am bucurat să-l avem aici. E un tip minunat“, a declarat purtătorul de cuvânt al companiei de feriboturi. 

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările