Un român terorizează de luni de zile locuitorii unui oraş din Belgia. Autorităţile nu reuşesc să îl oprească

Un român terorizează de luni de zile locuitorii unui oraş
din Belgia. Autorităţile nu reuşesc să îl oprească

Casa din Lier incendiată de român FOTO stiridiaspora.ro

Un român stabilit ilegal în Belgia le dă bătăi serioase de cap autorităţilor din oraşul Lier din luna decembrie 2021. Primarul localităţii crede că responsabil de ceea ce se întâmplă este Departamentul de Imigrări.

Un bărbat de origine română le creează probleme serioase autorităţilor din oraşul belgian Lier. Primarul localităţii se declară exasperat de român şi nu ştie cui să se mai adreseze ca să obţină expulzarea bărbatului.

”În Lier locuieşte un bărbat de naţionalitate română, căruia i-a fost retras dreptul de şedere în urmă cu câteva luni. Până acum, acest lucru a rămas fără efect. Bărbatul în cauză nu are aşadar nicio posibilitate de a obţine venituri legale sau locuinţă aici. Românul a ajuns să trăiască pe stradă şi comite infracţiuni pentru a supravieţui”, spune edilul, Rik Verwaest, citat de stiridiaspora.ro.

„Din decembrie, românul a comis un număr important de infracţiuni pe teritoriul Lier. Toate aceste fapte penale nu au avut niciun efect, deşi Departamentul de Imigrări a fost întotdeauna contactat prompt de poliţia din Lier legat de faptul că este o persoană fără drept de şedere. Departamentul de Imigrări a răspuns în repetate rânduri că nu doreşte să-l reţină pentru deportare. Drept urmare, a fost imediat eliberat din nou”, susţine primarul.

A incendiat o casă părăsită

Miercuri, 9 februarie, românul a dat foc unei case părăsite din centrul oraşului Lier. „Vecinii au sesizat serviciile de urgenţă şi astfel românul a fost împiedicat să se sufoce în fumul puternic. Pentru a nu ştiu câta oară, poliţiştii noştri l-au prezentat Departamentului de Imigrări, dar din nou mesajul lor a fost că românul poate fi eliberat din nou, deoarece nu îl vor primi”, a spus Verwaest.

„Românul se plimbă din nou liber în oraşul nostru”

Incidentele provocate de român se ţin lanţ de atunci. „Rezultatul nu a întârziat să apară: două zile mai târziu am găsit din nou bărbatul de origine română în aceeaşi clădire, în stare de ebrietate şi chiar lângă un foc deschis. Fără intervenţia rapidă a pompierilor, acest lucru ar fi fost, fără îndoială, fatal. Poate chiar incendiul s-ar fi extins şi la casele învecinate”, mai adaugă edilul.

Primarul Rik Verwaest a presupus că două fapte în trei zile ar fi suficiente pentru a determina Departamentul de Imigrări să ia măsuri, dar s-a înşelat. 

„Din păcate, s-a dovedit a fi naiv. Spre disperarea mea, am primit din nou un răspuns că nu doreau să-l ia. Un bărbat care dă foc într-o clădire noaptea de două ori într-o săptămână, a comis infracţiuni în mod continuu din decembrie şi stă ilegal de luni de zile în Belgia, acum se plimbă din nou liber în oraşul nostru”.

”Trebuie să ţină cont de statutul său de cetăţean UE”

Reprezentanţii Departamentului de Imigrări din Belgia susţin că nu au deocamdată ce să-i facă conaţionalului nostru.

„Departamentul de Imigrări trebuie să ţină cont de statutul său de cetăţean UE: în acest caz se aplică reguli diferite din cauza capacităţii limitate a centrelor pe care le avem şi a gravităţii faptelor pe care le provoacă această persoană. De la începutul pandemiei, românul şi-a pierdut reşedinţa pe care o avea în sectorul muncii sezoniere şi nu se poate întoarce în România”,  a declarat purtătorul de cuvânt al instituţiei, Wouter Van Herbruggen.

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

Piromanul care a incendiat nouă maşini la Galaţi este ofiţer în Jandarmerie. A acţionat din gelozie şi s-a folosit de funcţie ca să-şi ascundă urmele

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările