Un oficial spune că ruşii ar fi otrăvit oamenii din Mariupol cu fosfor. Simptomele victimelor atacului

Un oficial spune că ruşii ar fi otrăvit oamenii din Mariupol cu fosfor. Simptomele victimelor atacului

FOTO Profimedia

Mai multe persoane din Mariupol, soldaţi şi civili, au fost afectate de „o substanţă otrăvitoare cu origini necunoscute”. Viceministrul ucrainean al Apărării, Hanna Maliar, a declarat că autorităţile încă investighează incidentul, dar pe baza datelor preliminare, se presupune că ruşii ar fi folosit muniţie cu fosfor.

Ştiri pe aceeaşi temă

Comandantul batalionului Azov, Denys Prokopenko, a spus într-o declaraţie video că nu a fost posibilă investigarea completă a locului din cauza bombardamentelor ruseşti.
 
„Victimele răspândirii unei substanţe otrăvitoare de origine necunoscută în oraşul Mariupol sunt într-o stare relativ bună”, a spus Prokopenko.
 
„Contactul civililor cu substanţa a fost minim, pentru că epicentrul [incidentului] se afla la o anumită distanţă de locaţia civililor. Militarii erau puţin mai aproape. Cu toate acestea, în prezent este imposibil să investighezi pe deplin locul din cauza focului inamic, deoarece ruşii continuă să folosească tactica de a-şi ascunde propriile crime”, a spus Prokopenko.
 

Simptomele victimelor atacului

Un anestezist militar, al cărui nume a rămas anonim, a precizat că simpromele principale pe care le-au avut victimele atacului sunt: hiperemie facială (roşeaţă strălucitoare a pielii), hipertensiune arterială, uscăciune şi inflamaţie la nivelul orofaringelui şi membranelor mucoase ale ochilor.

Maksym Zhorin, un alt comandant al regimentului Azov, a numit incidentul drept o „crimă nesfârşită”, adăugând: „Mulţi dintre noi nu credeau că o vor face. Dar, probabil din disperare că nu au putut să ţină sub asediu Mariupol mai mult de o lună, au recurs la astfel de crime şi au început să folosească arme chimice”.

De asemenea, el a spus că  trei persoane au avut simptome grave. „Toţi ceilalţi erau într-un adăpost în acel moment şi nu au fost afectaţi atât de mult”, a spus el.

Vicepremierul ucrainean al Apărării, hanna Maliar, a declarat la televiziunea naţională că autorităţile investighează în continuare incidentul.

„Începând de acum verificăm aceste informaţii”, a spus ea. „Încercăm să înţelegem ce a fost folosit. Pe baza datelor preliminare, există o presupunere că acestea ar fi putut fi muniţie cu fosfor. Dar informaţiile oficiale vor veni mai târziu. Trebuie să înţelegem că există o ameninţare reală a folosirii armelor chimice”.
 
Batalionul Azov, care a fost la origine o miliţie de extremă dreaptă şi integrată apoi în forţele armate ale Ucrainei, este una dintre unităţile care rezista în oraşul-port asediat.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările