„Ulysse”, operaţiunea de infiltrare cibernetică ce a permis dejucarea unui atac terorist în Franţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sigla DGSI FOTO EPA-EFE
Sigla DGSI FOTO EPA-EFE

Trei bărbaţi, suspectaţi că au plănuit un atentat pentru decembrie 2016, sunt judecaţi începând de luni la o Curte Specială din Paris. Atentatul a fost evitat ca urmare a infiltrării online a unui agent din Direcţia Generală pentru Siguranţă Internă (DGSI), supranumit „Ulysse”.

Trei bărbaţi sunt judecaţi la Paris pentru că au încercat să comită un atentat în capitala Franţei în decembrie 2016. Yassine Bousseria (41 de ani), Hicham Makran (41 de ani) şi Hicham El-Hanafi (30 de ani) sunt acuzaţi de „asocierere la fapte de natură teroristă”. Ei riscă 30 de ani de închisoare, transmite France TV, care prezintă în detaliu odiseea cibernetică la capătul căreia cei trei bărbaţi au ajuns în faţa justiţiei.

Acest proces are un caracter excepţional pentru că, aşa cum explică „Le Monde”, „este primul care se bazează pe o cyber-infiltrare a serviciilor de informaţii”. Operaţiunea a fost dusă de un agent DGSI, care va depune mărturie prin videoconferinţă vineri, sub numele de cod 282-SI, supranumit de asemenea „Ulysse”.

Conform „Le Parisien”, totul a început în martie 2016, după ce DGSI a primit informaţii potrivit cărora Statul Islamic încerca să procure arme în scopul de a comite „o acţiune violentă” în Franţa. Un agent DGSI, „Ulysse”, şi-a început atunci cyber-inflitrarea pentru a afla detalii despre atac.

Dându-se drept candidat la jihad, el s-a alăturat unei conversaţii criptate pe Telegram şi a intrat în contact cu „emirul” de la conducerea grupului, Sayyaf. Sayyaf, care opera din Siria, îşi dorea patru puşti Kalaşnikov, câte patru încărcătoare pentru ele şi muniţii. Agentul DGSI s-a angajat să cumpere armele şi a obţinut 13.300 de euro pentru a face tranzacţia. Banii au fost lăsaţi, la 24 iunie 2016, sub o piatră funerară din Cimitirul Montparnasse din Paris. A doua zi, un agent a găsit banii la faţa locului, dar nu şi indicii despre persoana care i-a pus acolo.

La scurt timp după confirmarea ridicării banilor, Ulysse l-a informat pe emir că a cumpărat deja armele şi le-a ascuns în pădurea din Montmorency (Val-d'Oise). Zona a fost împânzită cu camere de supraveghere înainte ca oamenii emirului să primească indicaţiile ascunzătoarei.

Însă Sayyaf nu a aprobat deplasarea complicilor săi şi i-a cerut lui Ulysse să treacă el însuşi la acţiune. „Eşti soldat al califatului şi trebuie să ştii că fiecare soldat trebuie să se supună emirului său”, i-a scris el. Ulysse a refuzat la apelurile repetate ale lui Sayyaf, iar acesta din urmă a întrerupt comunicarea. 

Ancheta a stagnat până la începutul lui noiembrie acelaşi an, când serviciile secrete franceze au aflat că doi bărbaţi din Strasbourg - Yassine Bousseria şi Hicham Makran - s-au declarat, într-o vizită la graniţa dintre Turcia şi Siria, pregătiţi să comită o acţiune violentă în Franţa. Cei doi au primit în timpul acestei deplasări un stick USB cu mai multe informaţii criptate, inclusiv despre armele ascunse la Montmorency. Poliţia franceză i-a arestat în noaptea de 19 spre 20 noiembrie 2016.

Tot în noiembrie 2016, DGSI a aflat că un alt jihadist din Siria se agita ca un bărbat aflat la acea vreme în Marsilia să recupereze armele de la Montmorency. Prin urmare, DGSI a organizat o nouă operaţiune de infiltrare cibernetică, de această dată pe aplicaţia de mesagerie Threema. Toate indiciile au dus către Hicham El-Hanafi, care a fost arestat în noaptea de 20 spre 21 noiembrie. La 14 noiembrie, El-Hanafi a încercat în două rânduri să pună mâna pe armele ascunse la Montmorency, dar fără succes.

Anchetatorii au reuşit să dea şi de Sayyaf. Numele său real este Salah-Eddine Gourmat. Este vorba de un bărbat originar din Paris care a făcut parte din celula pentru operaţiuni externe a Statului Islamic. Gourmat a fost ucis la 4 decembrie 2016 într-un atac cu drone al armatei SUA. Într-un comunicat, Pentagonul afirmă că el a contribuit la organizarea atentatelor din 13 noiembrie 2015 de la Paris.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite