Ucrainenii din teritoriile ocupate au distrus echipamente pentru a împiedica Rusia să se folosească de serviciile de telecomunicaţii ucrainene

Ucrainenii din teritoriile ocupate au distrus echipamente pentru a împiedica Rusia să se folosească de serviciile de telecomunicaţii ucrainene

FOTO EPA-EFE

În teritoriile ocupate ale Ucrainei, angajaţii Urktelecom, unul dintre cei mai importanţi furnizori de telecomunicaţii ai ţării, au distrus echipamente pentru a preveni o preluare a controlului rusesc asupra serviciilor de internet şi de telefonie.

Într-un interviu acordat Bloomberg, directorul executiv al Ukrtelecom, Yuriy Kurmaz, a declarat că angajaţii companiei s-au confruntat cu ameninţări, iar unii chiar au fost închişi de forţele ruse în teritoriile ocupate din sudul şi estul Ucrainei.
 
În timp ce forţele ruse încearcă să preia părţi din Ucraina, Kurmaz a declarat pentru Bloomberg că ruşii au încercat să preia controlul unor părţi din reţeaua Ukrtelecom prin atacuri cibernetice şi hacking, cu care compania s-a confruntat din martie.
 
Dar, în loc să lase forţele ruse să preia controlul asupra reţelei, angajaţii de la unităţile Ukrtelecom din teritoriile ocupate „au decis să şteargă fişierele esenţiale de pe calculatoare”, a declarat Kurmaz pentru Bloomberg.
 
„Au făcut presiuni asupra angajaţilor noştri pentru a obţine detaliile tehnice ale infrastructurii noastre de reţea”, a spus Kurmaz despre personalul rus din zonă. „Dar au eşuat”.
 
Kurmaz a declarat pentru Bloomberg că angajaţii săi „au distrus complet software-ul”, aşa că ruşii nu şi-au putut conecta propriile echipamente la reţelele ucrainene.
 
De la invadarea Ucrainei de către Rusia la sfârşitul lunii februarie, forţele ruse şi-au reorientat eforturile către partea de est a Ucrainei, deoarece nu a reuşit să cucerească capitala Kiev.

Preşedintele ucrainean Volodymir Zelenski a cerut Occidentului mai multe arme, în timp ce consilierul său principal, Mykhailo Podolyak, a declarat pentru BBC că ţara pierde între 100 şi 200 de soldaţi în fiecare zi, scrie Business Insider.
 
Ukrtelecom este cel mai mare operator de linie fixă din Ucraina, potrivit lui Kurmaz, şi este utilizat de către public, armata ucraineană şi unele agenţii guvernamentale ucrainene.
 
Furnizorul de telecomunicaţii este deţinut de cel mai bogat om al Ucrainei, Rinat Ahmetov.
 
În timpul războiului, Kurmaz a declarat pentru Bloomberg că peste 30 de instalaţii ale Ukrtelecom au fost distruse, iar alte aproximativ 100 au fost avariate. Tot el a precizat că compania a reuşit să continue să deservească clienţii în peste 80% din localităţile în care îşi desfăşoară activitatea.
 
Într-un interviu acordat Ukrinform, o agenţie de ştiri de stat din Ucraina, Kurmaz a spus că Ukrtelecom a reuşit să-şi restabilească reţeaua de telefonie fixă în peste 1.200 de localităţi, iar peste 350.000 de gospodării au servicii de comunicaţii.
 
Din cauza războiului, Ukrinform a raportat că serviciul de telecomunicaţii nu este disponibil în regiunile Luhansk şi Herson din Ucraina.
 
Bloomberg a raportat că unii furnizori mai mici de internet din zonele ocupate ale Ucrainei operează sub controlul Rusiei, dar Ukrtelecom şi-a deconectat reţelele din acele părţi ale ţării.
 
„Poziţia noastră fermă este că nu vom colabora niciodată”, a spus Kurmaz pentru Bloomberg.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările