Svetlana Tihanovskaia, liderul opoziţiei din Belarus, a primit statut oficial în Lituania. Reacţia Rusiei

Svetlana Tihanovskaia, liderul opoziţiei din Belarus, a primit statut oficial în Lituania. Reacţia Rusiei

FOTO: EPA-EFE

Lituania i-a acordat, luni, liderului opoziţiei belaruse, Svetlana Tihanovskaia, şi echipei sale statut oficial în această ţară baltică, relatează agenţia DPA.

„Începând de astăzi, reprezentarea belarusă democratică în Lituania este o instituţie acreditată'', a declarat ministrul lituanian de externe, Gabrielius Landsbergis, potrivit Agerpres.
 
Totuşi, a adăugat el, aceasta nu va fi considerată o reprezentanţă diplomatică cu drepturile şi privilegiile ce ar decurge dintr-un asemenea statut. „Recunoaştem voinţa democratică a poporului (belarus), nu un stat sau o organizaţie internaţională'', a explicat oficialul.
 
Însă această acreditare reprezintă un pas simbolic către recunoaşterea legală a societăţii civile belaruse şi a efortului ei pentru realizarea unor schimbări democratice în propria ţară, a mai spus şeful diplomaţiei lituaniene.
 
Această reprezentanţă va fi condusă de Svetlana Tihanovskaia, opozanta care s-a refugiat în Lituania după ce a pierdut în august anul trecut alegerile prezidenţiale în faţa preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, într-un scrutin pe care opoziţia belarusă îl consideră fraudat.
 
UE nu-l mai recunoaşte pe Lukaşenko şef al statului şi a impus sancţiuni împotriva lui şi a susţinătorilor săi în urma reprimării mişcării de opoziţie.
 
Tihanovskaia a mulţumit Lituaniei pentru „pasul important de a delegitima regimul Lukaşenko'' prin acceptarea unei reprezentanţe a opoziţiei belaruse. „Acest statut presupune că poporul belarus este acum reprezentat într-o ţară a UE'', consideră ea.
 
Critici faţă de hotărârea Lituaniei au venit dinspre Rusia, care-l susţine pe Lukaşenko. „Este uimitoare imprudenţa cu care anumite state (...) continuă să se amestece în afacerile interne ale Belarusului'', a scris pe Telegram preşedintele Comisiei de Politică Externă din Duma de Stat a Rusiei, Leonid Sluţki.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările