Sârbii bosniaci votează astăzi în cadrul unui referendum controversat

Sârbii bosniaci votează astăzi în cadrul unui referendum controversat

Sârbii bosniaci votează pentru Ziua Naţională

Sârbii bosniaci vor vota astăzi propunerea de a menţine data de 9 ianuarie drept zi de sărbătoare naţională, în ciuda deciziei Curţii Supreme bosniace care a decis că ziua discriminează bosniacii musulmani şi croaţii catolici, motiv pentru care ar trebui schimbată.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
În pofida unui veto constituţional şi a opoziţiei de la Washington şi Bruxelles, dar încurajat de Moscova, unde s-a aflat săptămâna aceasta, liderul politic al sârbilor bosniaci, Milorad Dodik, le cere celor 1,2 milioane de alegători să confirme data de 9 ianuarie ca zi de naştere a Republicii Srpska, proclamată cu trei luni înaintea declanşării războiului dintre 1992-1995, soldat cu 100.000 de morţi.
 
 Secţiile de votare vor fi deschise între orele 05.00-17.00 GMT, rezultatele preliminare fiind aşteptate în cursul serii.
 
Curtea Constituţională, care declarase neconstituţională data de 9 ianuarie ca zi naţională a Republicii Srpska, a precizat într-un comunicat că nu a primit de la sârbii bosniaci niciun element nou care să sprijine cererea de revizuire a acestei decizii.
 
Potrivit Curţii Constituţionale de la Sarajevo, data de 9 ianuarie, care marchează proclamarea unei Republici a Poporului Sârb în Bosnia-Herţegovina, în 1992, "nu are simbolismul unei memorii colective" şi "pune într-o poziţie privilegiată un singur popor, pe sârbi".
 
"Republica merge la referendum. Este o zi mare pentru Republica noastră şi pentru poporul nostru", a declarat însă vineri preşedintele Republicii Srpska.
 
Totuşi, pentru mulţi analişti, scrutinul constituie mai degrabă o manevră electorală cu o săptămână înaintea alegerilor locale, într-un moment în care Dodik pare slăbit politic. "Dodik va profita cu siguranţă de această situaţie şi va ieşi întărit politic", a declarat pentru AFP un apropiat din partidul său SNSD. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările