Proteste la Sofia şi Varna cerând demisia guvernului. Au fost iniţiate de Partidul Renaşterii

Proteste la Sofia şi Varna cerând demisia guvernului. Au fost iniţiate de Partidul Renaşterii

Foto: Arhiva Adevărul

O acţiune de protest care cere demisia guvernului a avut loc miercuri în centrul capitalei bulgare, în faţa clădirii Parlamentului. A fost iniţiată de partidul Renaşterii, care a adus câteva sute de oameni pe străzile din Sofia, precum şi din Varna.

Ştiri pe aceeaşi temă

Protestatarii spun că „guvernul de coaliţie condus de Kiril Petkov este incapabil să gestioneze ţara şi că în ultimele luni a acordat mai multă atenţie crizei din Ucraina, decât problemelor interne”.

Protestul de la Sofia a escaladat când protestatarii s-au deplasat la clădirea administraţiei capitalei, cerând îndepărtarea drapelului de stat al Ucrainei, instalat pe aceasta prin decizia deputaţilor municipalităţii, şi apoi au încercat să instaleze o scară pentru a îndepărta singuri steagul.

"Pe instituţiile statului bulgar nu ar trebui să existe alte steaguri decât cele bulgare. Steagul altcuiva este o provocare", a spus liderul partidului Kostadin Kostadinov.

Unităţile de poliţie întărite abia au făcut faţă protestatarilor, nepermiţându-le să îndepărteze steagul ucrainean.

În prezent, acţiunea de protest continuă pe autostrada centrală Sofia - autostrada Tsarigrad, traficul fiind blocat. Poliţia continuă să păzească clădirile administrative.

Protestul VMRO
Un alt protest care a avut loc în faţa clădirii guvernului a fost organizat miercuri de partidul bulgar „VMRO – Mişcarea Naţională Bulgară”. Reprezentanţii săi sunt nemulţumiţi de faptul că, probabil, guvernul bulgar se pregăteşte să îşi folosească dreptul de veto la începerea negocierilor privind intrarea în UE a Macedoniei de Nord.

În noiembrie 2020, Bulgaria a blocat începerea negocierilor dintre UE şi Macedonia de Nord, propunând o serie de solicitări acestei ţări. Principala se referă la situaţia minorităţii bulgare. Preşedintele Rumen Radev a subliniat în repetate rânduri că Bulgaria va fi de acord să înceapă negocierile imediat după ce bulgarii macedoneni vor fi incluşi în constituţia republicii pe bază de egalitate cu alte popoare.

Protestul VMRO s-a încheiat fără perturbări semnificative ale ordinii publice.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările