Protest în Macedonia de Nord faţă de un acord cu Bulgaria VIDEO

Protest în Macedonia de Nord faţă de un acord cu Bulgaria VIDEO

Foto: Captură video YouTube

Mii de persoane s-au strâns, sâmbătă, 2 iulie, în Skopie pentru a protesta faţă de un acord destinat încheierii disputei cu Bulgaria, care împiedică încercarea autorităţilor din capitala Macedoniei de Nord de a se alătura Uniunii Europene, relatează Radio Europa Liberă Moldova.

Ştiri pe aceeaşi temă

Manifestaţia, sprijinită de partidul de opoziţie de centru-dreapta VMRO-DPMNE (Organizaţia Revoluţionară Internă Macedoneană - Partidul Democrat pentru Unitate Naţională Macedoneană), a fost organizată după ce preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a afirmat că este pregătit să primească la Paris autorităţile Bulgariei şi Macedoniei de Nord în vederea încheierii unui acord bilateral.
 
Dimitar Kovachevsk, premierul Macedoniei de Nord, a afirmat că recomandarea sa este o „bază solidă pentru construirea unei poziţii responsabile şi stataliste cu privire la posibilitatea care se deschide pentru ţara noastră”, potrivit Radio Europa Liberă Moldova.
 
Chiar şi aşa, partidul de opoziţie de centru-dreapta alături de alţi rivali de dreapta refuză aplicarea planului francez. 
 
Preşedintele francez Emmanuel Macron nu a acordat mai multe detalii atunci când a făcut declaraţia pe 30 iunie, în cadrul unei conferinţe de presă de la sfârşitul summitului NATO de la Madrid. 
 
Oficialii Uniunii Europene au confirmat pentru RFE/RL că recomandarea cuprinde grijile comunicate de ambele părţi şi ar putea provoca ieşirea din impasul care a blocat începerea discuţiilor de aderare timp de peste doi ani. 
 
Bulgaria, care face parte din Uniunea Europeană din anul 2007, a susţinut că Macedonia de Nord să confirme oficial ca limbă sa are rădăcini bulgare, să recunoască în constituţia sa o minoritate bulgară şi să renunţe la ceea ce a afirmat că este un „discurs de ură” împotriva Bulgariei. 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările